Ontdekker Roel Boomstra: 'Vandaag gaat het gebeuren'

ASSEN - Een van de mensen die de titelstrijd van dammer Roel Boomstra uit Emmen met extra belangstelling volgt, is zijn ontdekker Henk Stroetinga.

Stroetinga is conciërge op de Sint Michaëlschool in Groningen en heeft Boomstra op negenjarige leeftijd ontdekt.

Talent
"Ik heb Roel voor het eerst zien dammen op het EK sneldammen. Toen heb ik hem gevraagd of hij met het schooldamteam mee wilde dammen op zaterdagmiddag. Van daaruit is hij verder gaan groeien."

Stroetinga merkte dat Boomstra direct vooruit ging, net als het team. Hij had meer uitdaging nodig. "Ik moest ook zorgen dat ze toernooien spelen, dus ik heb tweemaal een internationaal toernooi georganiseerd en ook enkele keren het NK naar Groningen gehaald. Ik denk dat dat ook heel belangrijk geweest is voor Roel."

Jan van Meggelen
In 2004 brengt Stroetinga de jonge dammer in contact met trainer Jan van Meggelen uit Emmen. "Jan heeft hem vier jaar flink getraind. Roel was ook een hele gretige leerling en hij wist precies wat hij wilde. Op zijn tiende heeft hij al gezegd wereldkampioen te willen worden", zegt Stroetinga.

De conciërge wil zichzelf niet op de borst kloppen. "Ik ben er van overtuigd dat het wel in jezelf moet zitten. Roel heeft goede trainers gehad, maar je moet zelf je doelen stellen en je moet zelf de motivatie op kunnen brengen om hard te trainen."

Trots
Stroetinga kan vanwege zijn werk niet alle partijen live meekrijgen. "Ik heb de eerste partijen kunnen volgen, maar tijdens het werk kan ik niet voortdurend dampartijen volgen. Ik weet wel dat het momenteel een gelijkwaardige wedstrijd is, dus ik begin echt te geloven dat het vandaag gaat gebeuren. Ik drink er vanavond een glaasje wijn op."

Kijk hier live de wedstrijd van Roel Boomstra tegen Jan Groenendijk
Deel dit artikel: