Omwonenden slachtafvalverwerker Noblesse sturen brandbrief naar gemeente

Noblesse in Wijster (Rechten: archief RTV Drenthe)
Noblesse in Wijster (Rechten: archief RTV Drenthe)
DRIJBER/WIJSTER - Stichting Veilig ETP, die de belangen van inwoners van Drijber en Wijster behartigt, heeft een brandbrief naar de raadsfracties en het college van B en W van de gemeente Midden-Drenthe gestuurd.
De stichting is niet te spreken over de proef met de biofilter die slachtafvalverwerker Noblesse momenteel uitvoert. Met de proef moet de stankoverlast die omwonenden uit Drijber en Wijster ervaren een halt toegeroepen worden. De proef loopt sinds april. Een biofilter is een grote bak met bacteriën, die de geuren af moeten breken.
Lees meer: Grote bak met bacteriën moet stankoverlast bij Noblesse stoppen Verlengd
Vorige week heeft gemeente Midden-Drenthe de proef nogmaals met vier maanden verlengd. De stichting is van mening dat de proef niet helpt en dat de stankoverlast niet verminderd is. Zij schrijft in de brief dat het aantal klachten in het ontvangen klachtenoverzicht in augustus 2016 zelfs verdubbeld is ten opzichte van augustus 2015.

Oproep tot actie

In de brief roept de stichting de gemeenteraadsleden op om in actie te komen voor omwonenden van Noblesse. Eerder stuurde Veilig ETP al een brief naar burgemeester Ton Baas met het verzoek om de proef stop te zetten.

'Druk bezig stankoverlast terug te dringen'

Een woordvoerder van de gemeente Midden-Drenthe laat weten dat de gemeente druk bezig is om de stankoverlast te verminderen, samen met bedrijf. "Het klopt dat het aantal klachten in augustus het dubbele was ten opzichte van augustus vorig jaar, maar dat komt omdat er een technisch mankement aan het biofilter was."
De gemeente zegt niet terug te willen naar de oude situatie, waarbij de geuren niet afgebroken werden via het biofilter maar via de veertig meter hoge schoorsteen verspreid werden. "Wij zien dat het aantal klachten terugloopt", aldus woordvoerder Miriam Fokkema. "Ook zijn niet alle klachten direct terug te leiden op Noblesse."
De stichting en de gemeente gaan binnenkort om tafel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.