Man (85) uit Annen mishandeld in verpleeghuis

ANNEN/VEENDAM - Een 85-jarige man uit Annen is in de nacht van donderdag op vrijdag mishandeld in verpleeghuis Veenkade in Veendam.
Een medebewoner ging het slachtoffer volgens zijn zoon te lijf met de ijzeren steunen van een rolstoel. Het personeel van de zorginstelling vond de 85-jarige man in een grote plas bloed, zegt zijn zoon. Het slachtoffer is naar het UMCG gebracht. Volgens zijn zoon is het nog maar de vraag of en hoe de man weer uit het ziekenhuis komt.

"Mijn vader is nu angstig en schrikkerig. Als iemand hem aanraakt, slaat hij van zich af en er valt niet met hem te communiceren", zegt zijn zoon. De bewoner die het slachtoffer aanviel, was een paar dagen geleden op dezelfde kamer komen te liggen.

Grote impact

Een woordvoerder van de Meander Zorggroep, waar verpleeghuis Veenkade onder valt, zegt het incident te betreuren. De mishandeling heeft een grote impact gehad op het personeel en de familie, laat de woordvoerder weten.

Volgens de zoon van de 85-jarige man was de andere bewoner ontoerekeningsvatbaar en had hij niet bij zijn vader op de kamer mogen komen te liggen. Meander kan dat niet bevestigen.

Onderzoek

De zorginstelling heeft de mishandeling gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die gaat volgens Meander een onafhankelijk onderzoek instellen naar het incident. Daaruit moet blijken of Veenkade goed heeft gehandeld. Er wordt onder meer gesproken met de familie en het betrokken personeel.

Of soortgelijke incidenten vaker voorkomen, kan de woordvoerder van Meander niet zeggen. "Maar oudere cliënten die dementerend zijn, kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen. We hebben allemaal goed geschoold personeel, maar het blijft mensenwerk." De mishandeling gebeurde op een afdeling waar demente mensen zijn opgenomen.

Wat er met de bewoner gebeurt, die de 85-jarige man aanviel, is onbekend. "Vanwege de privacy kan ik daar geen uitspraken over doen. Maar ik kan wel zeggen dat hij niet meer op de Veenkade verblijft", aldus de woordvoerder. De politie laat weten dat de man is aangehouden na het incident, maar de politie spreekt verder niet van verdachte omstandigheden.
Deel dit artikel: