Veenkoloniën in beeld voor grootste zonnepark van Nederland

NIEUW-BUINEN - Er zijn vergevorderde plannen om in de Drentse Veenkoloniën het grootste zonnepark van Nederland neer te zetten. Het Friese bedrijf Powerfield is bezig met een park van 500 hectare.
Het geplande zonnepark zou de plaatsing van 45 windmolens in het gebied overbodig maken. Het zonnepark kan volgens Powerfield zelfs ruimschoots meer stroom opwekken. Het bedrijf is met de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn in gesprek over de procedures die doorlopen moeten worden.
De parken komen niet allemaal op een locatie. "Het is de bedoeling dat we het park opsplitsen in meerdere parken. Dus het zullen meerdere locaties in het gebied worden."

Procedures

Jean Louis Bertholet van Powerfield acht de kans zeer groot dat het plan werkelijkheid wordt. "De financiering is geen probleem. Er zijn genoeg grote banken en pensioenfondsen die interesse hebben om in dit soort grote duurzaamheidsprojecten te investeren. De grootste uitdaging is het doorlopen van de procedures voor de benodigde vergunningen."

500 Megawatt

Powerfield denkt daarvoor dit hele jaar nog nodig te hebben. Begin 2018 zou de bouw van het park dan kunnen beginnen. "We willen het gefaseerd opbouwen", aldus Bertholet.
De zonneparken leveren 500 megawatt aan stroom. De 45 windmolens in de Veenkoloniën zijn goed voor 150 megawatt. "Maar bij zonne-energie heb je altijd meer megawatt nodig dan bij wind", stelt Bertholet. Volgens hem heeft Powerfield al een groot deel van de grond in optie. Volgende week praat het bedrijf met twee boeren, die bij de windmolenparken betrokken zijn.

Niet alles op daken

Volgens Bertholet is het niet mogelijk om zoveel zonnepanelen weg te zetten op daken, om te voorkomen dat er kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd. "Niet alle daken zijn er geschikt voor. En met grondgebonden zonneparken gaat het sneller om te voldoen aan de energietransitie, waarmee we al gigantisch achterlopen."
Volgens Powerfield wordt met de 500 hectare aan zonnepanelen maar 0,5 procent van het totale grondoppervlak van de Drentse Veenkoloniën gebruikt. "Dus in percentages gezien valt het ook wel weer mee", zegt Bertholet. Verder kijkt Powerfield ook nog meervoudig grondgebruik, zoals het laten grazen van schapen.
Powerfield is verder bezig met zonneparken in Hoogezand-Sappemeer, Coevorden en Veendam.

Verheugd

Jan Nieboer van Tegenwind Veenkoloniën reageert verheugd op het plan. "Ik denk zeker dat dit plan doorgaat, de kans is volgens mij 150 procent." De timing is volgens Nieboer ook ideaal, omdat de Tweede Kamer vlak voor Kerst een motie heeft aangenomen, waarin minister Kamp wordt opgeroepen een 'periode van bezinning' in te lassen als het gaat om de omstreden windmolenplannen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.