In verpleeghuis mishandelde man (85) overleden

ANNEN- De 85-jarige man uit Annen die twee weken geleden werd mishandeld in verpleeghuis Veenkade in Veendam, is gisteren overleden. Dat meldt de familie in een bericht op Facebook.
De man werd in december mishandeld door een medebewoner. Volgens de zoon van de man sloeg een medebewoner de 85-jarige man met een ijzeren staaf van een rolstoel.

Angstig
Sinds de mishandeling lag de 85-jarige man in het ziekenhuis. Volgens de zoon waren onder meer het gehoor en het zicht van zijn vader beschadigd. "Mijn vader is nu angstig en schrikkerig", vertelde de zoon vorige maand. "Als iemand hem aanraakt, slaat hij van zich af en er valt niet met hem te communiceren."

De bewoner die het slachtoffer aanviel, was een paar dagen ervoor op dezelfde kamer komen te liggen. 

Onderzoek
Zorggroep Meander zegt het incident te betreuren. "Dit heeft een grote impact. We leven mee met de betrokkenen en wachten het onderzoek af." Volgens de woordvoerder van de zorginstelling is er ook veel aandacht voor het incident op de afdeling waar de 85-jarige man lag. "Het is heftig nieuws en we krijgen veel vragen van familieleden over het incident. Een aantal van onze medewerkers heeft contact met Slachtofferhulp."

De zorginstelling heeft de mishandeling gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die gaat volgens Meander een onafhankelijk onderzoek instellen naar het incident. Daaruit moet blijken of Veenkade goed heeft gehandeld. Er wordt onder meer gesproken met de familie en het betrokken personeel. 

Aangifte
Wat er met de bewoner gebeurt, die de 85-jarige man aanviel, is onbekend. "Vanwege de privacy kan ik daar geen uitspraken over doen. Maar ik kan wel zeggen dat hij niet meer op de Veenkade verblijft", zei de woordvoerder eerder.

De politie liet in december weten dat de kamergenoot van de overleden man is aangehouden na het incident, maar spreekt verder niet van verdachte omstandigheden. Vandaag laat de politie weten onderzoek te doen naar het overlijden van de man. "Feit is dat we nu te maken hebben met een dodelijk slachtoffer en dat we willen weten wat de achtergronden precies zijn", aldus een woordvoerder van de politie.

De zoon van de man deed afgelopen week aangifte van de mishandeling bij de politie.
Deel dit artikel: