'Zonnepanelen en gewassen moeten worden gecombineerd in Veenkoloniën'

MEEDEN - Zonnepanelen in de Veenkoloniën met ruimte ertussen voor gewassen. Samen met onder meer Tegenwind Veenkoloniën werken Jan Hendriks en Jaap Keuning uit Meeden aan de uitwerking van een zogeheten Sociaal Energielandschap.
Doel is een cooperatie op te richten waar bewoners in de Veenkoloniën van kunnen profiteren. Rijen zonnepanelen worden in het plan op een afstand van 3 tot 4 meter van elkaar geplaatst. Hier moeten gewassen tussen kunnen groeien.
Kritisch over gewassen tussen panelen
"Sommige mensen zijn kritisch over het kweken van gewassen tussen en onder zonnepanelen. Maar dat kan best", zegt Jaap Keuning. "Kijk bijvoorbeeld naar de Amazone, daar groeit ook van alles op de ondergrond van het regenwoud. We kijken met de Landbouwuniversiteit Wageningen welke gewassen mogelijk zijn."

Wolfskers en kamille

Zo zou volgens Keuning het homeopathische kruid Wolfskers in de halve schaduw van de zonnepanelen kunnen groeien. Daarnaast wordt gekeken of er eindproducten aangeleverd kunnen worden voor cosmetica of biocosmetica. Verder zijn kruiden als lavendel en kamille een optie. "Van kamille kan etherische olie worden gemaakt en dat is dan weer grondstof voor zeep en parfum", weet Keuning.

Werkgelegenheid

Volgens Keuning heeft het plan naast het opwekken van energie nog meer voordelen. "Het gaat namelijk om arbeidsintensieve gewassen met een hoge opbrengst gaat. En dat levert weer werkgelegenheid op."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.