Striptekenaar Jan Kruis (83) overleden

MANTINGE - Striptekenaar Jan Kruis is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat maakte een vriend van de familie vanmorgen bekend. Hij was al lange tijd ziek en overleed gisteren.
De striptekenaar uit Mantinge werd bekend van de Libelle-strip Jan, Jans en de kinderen. De strip verscheen voor het eerst op 12 december 1970.


Oorlogsboek
Als tekenaar droeg hij in 1999 zijn werk over aan een collectief, Studio Jan Kruis. De strip in de Libelle over ouders Jan en Jans, hun kinderen Karlijn, Catootje en Gertje en de Rode Kater verschijnt nog steeds. Maar Jan Kruis tekende ook meer. Zo maakte hij de illustraties in het bekende oorlogsboek Reis door de nacht, van Anne de Vries en voor de Taptoe.

Af en toe gebruikte Jan Kruis zijn ervaringen in Drenthe in zijn werk. Zo is er een stripverhaal van Jan, Jans en de kinderen waarin de VAM in Wijster voorbij komt. Jan Kruis had ook twee dochters en in de strip verscheen ook eenzelfde rode oldtimer als Kruis zelf bezat.


Sint Pannekoek
De laatste jaren kwam Jan Kruis in de belangstelling vanwege het door hem verzonnen Sint Pannenkoek. Op 29 november zou de feestdag moeten worden gehouden, als aanleiding om pannenkoeken te eten. Studentenverenigingen gingen met het idee aan de haal en daardoor kwam Jan Kruis op hoge leeftijd weer in het nieuws.

Een bekend begrip dat Kruis heeft geïntroduceerd is de jeweetwel-kater, waarmee een gecastreerde kater wordt bedoeld.


Kruis was Rotterdammer van geboorte. In 1996 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij werd in 2009 onderscheiden met de Marten Toonderprijs.

Museum
Al jaren wordt er gesproken over een Jan Kruis Museum in Drenthe. Er waren initiatieven voor in Orvelte, Witteveen en Hoogeveen. Toen die niet haalbaar bleken, gaf de gemeente Midden-Drenthe in 2014 opdracht een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de mogelijkheid het museum in Westerbork te vestigen.


In september vorig jaar maakte de gemeente bekend dat een museum in het centrum van het dorp financieel niet haalbaar was. Kruis reageerde teleurgesteld, maar ook strijdbaar. Samen met de werkgroep Jan Kruis Museum wilde hij op zoek naar een nieuwe locatie. "Het museum komt er, het is té leuk", zei hij.