Herinneringscentrum Kamp Westerbork richt tentoonstelling in over val Srebrenica

PATERSWOLDE - Over twee weken opent in Potocari in Bosnië en Herzegovina een tentoonstelling als herinnering aan de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995.
De tentoonstelling is ingericht door historicus Monique Brinks uit Paterswolde in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. "Ik ben twee en een half jaar geleden gevraagd en heb meteen 'ja' gezegd", vertelt Brinks.
De moslimenclave Srebrenica werd beschermd door soldaten van Dutchbat, dat was gelegerd in Assen. Maar zij konden niet voorkomen dat duizenden moslimmannen werden weggevoerd en vermoord.
Volgens Brinks is de tentoonstelling interessant voor Bosniërs, maar ook voor mensen uit andere landen. "Ik denk dat het voor beiden heel interessant is. Met name ook voor de Bosniërs, omdat zijn vaak maar een deel van het verhaal kennen", zegt Brinks. Ook oud-Dutchbatters werkten mee aan het opzetten van de tentoonstelling.
Tijdens de tentoonstelling wordt het verhaal verteld van de val van de enclave Srebrenica, maar is er ook aandacht voor de tijd die eraan voorafging. Ook is er aandacht voor de tijd na de val van de moslimenclave, zoals het terugvinden van slachtoffers en de impact die het nu nog heeft.
"Het creëren van een verhaallijn was niet zo moeilijk", zegt Brinks. "De opgave zat er juist in teksten te schrijven waarin zowel Dutchbatters als slachtoffers zich kunnen vinden. Verhalen worden heel snel ingekleurd, er wordt snel een mening aan gegeven."
De tentoonstelling is in een gebouw op de voormalige compound. Dat is gerestaureerd met een bijdrage van de Nederlandse ambassade in Bosnië en Herzegovina. Op 9 februari opent de voorstelling. Ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen is bij de inrichting van de tentoonstelling betrokken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.