Is er nog toekomst voor bedrijven rond het sensorcluster in Assen?

ASSEN - Is er nog toekomst voor het Sensor Cluster in Assen en waar ging het mis met Assen als Sensor City? De gemeenteraad wil dat vanavond horen van bedrijven en kennisinstellingen die bij het Sensor Cluster betrokken zijn.
Dat gebeurt tijdens een rondetafelgesprek met de partijen. De Asser politiek heeft de informatie nodig, omdat ze in februari
rond het sensorproject bespreekt en beslist of de stekker er na tien jaar uitgaat.

Rol wethouder?

Ook wordt gekeken naar de rol van verantwoordelijk wethouder Maurice Hoogeveen. Die was de laatste jaren toezichthouder en ambassadeur tegelijk van Sensor City. Dat heeft sinds vorig jaar februari al grote financiële problemen. Hoe ernstig de situatie is, kwam pas in september naar buiten. Er is een tekort van 800.000 en het college van burgemeester en wethouders besloot deze maand dat gat niet te dichten.
Lees meer: College Assen laat Sensor City vallen
In december ging INCAS3 al failliet, ook een Asser instituut in sensortechnologie en onderdeel van het Sensor Cluster. Dit bedrijf werd vooral financieel gesteund door de provincie.

Miljoenen verspild?

Beide sensorbedrijven leverden, na vele miljoenen aan overheidssubsidie, te weinig levensvatbare projecten en banen op. De Asser politiek is daarom kritisch over de hele gang van zaken en vraagt zich af of er de afgelopen jaren miljoenen verspild zijn.
"We zijn als gemeenteraad erg benieuwd hoe is het allemaal gegaan", zegt fractievoorzitter Bert Wienen van de ChristenUnie. "Daarom is dit rondetafelgesprek. Uit publicaties en onderzoeksrapporten blijkt dat al langer bekend was dat het helemaal niet zo goed liep als men deed geloven. En dat is precies een van de punten waar we het vanavond over willen hebben. Hoe kan het nou dat aan de buitenkant het beeld over het sensor gebeuren heel positief was, terwijl men op de achtergrond al wist dat er grote tekorten waren en het helemaal niet goed ging."
Lees meer: 'Miljoenen gestoken in sensorbedrijven, maar wat levert het op?'
Bedrijven en instellingen die vanavond door de raad over het Sensor Cluster worden gehoord zijn de Hanzehogeschool met een sensoropleiding in Assen, het Healthy Ageing-netwerk Noord-Nederland, Dr. Nassau College, Drenthe College, Interzorg Noord-Nederland, Avics zorgtechnologie, Astron, DAT Mobility van de Goudappel Groep en consultant Deloitte.

Sensor City afwezig

Grote afwezige op het lijstje van vanavond is het bedrijf Sensor City. Volgens voorzitter Rob Goossens van de Raad van Toezicht 'is hij druk met het zoeken naar oplossingen voor het noodlijdende instituut en komt het rondetafelgesprek voor hem op een lastig moment'.

Merkwaardig

Wienen vindt het 'zeer merkwaardig dat uitgerekend Sensor City ontbreekt op het lijstje'. "Mijn belangrijkste vragen zijn juist voor dit instituut. Assen heeft ze voor 1 miljoen euro gefinancierd. Zij zijn hoofdrolspeler in het verhaal. Wat is hun ervaring over de afgelopen jaren, vooral als het gaat om de relatie met de gemeente als toezichthouder en subsidiegever? Was de communicatie goed, waar ging het volgens hen mis, waren de verwachtingen of de eisen te hoog? Ik snap niet waarom zij er niet zijn."
De gemeenteraad van Assen bespreekt medio februari hoe het verder moet met Sensor City, of er nog toekomst is, en of wethouder Maurice Hoogeveen fouten heeft gemaakt in het sensordossier. "Dit rondetafelgesprek is de aanloop naar het debat dat we gaan voeren in de gemeenteraad en in dat debat zullen we ook bespreken hoe de wethouder en het college hebben geopereerd in dit dossier. Als je kijkt naar de ambities die er waren moet je zeggen dat Sensor City Assen niets heeft opgeleverd", aldus Wienen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.