Boeren Emmen kunnen geurbeleid eind januari verwachten

Wethouder René van der Weide komt snel met een geurbeleid (Rechten: RTV Drenthe)
Wethouder René van der Weide komt snel met een geurbeleid (Rechten: RTV Drenthe)
EMMEN - Boeren die in de problemen komen door het ontbreken van een geurbeleid in de gemeente Emmen krijgen eind deze maand meer duidelijkheid.
Wethouder René van der Weide beloofde dat vanavond tijdens de raadsvergadering.

Geurbeleid

De VVD en LTO Noord trokken vandaag aan de bel omdat een twintigtal boeren in de gemeente in de problemen zou komen door het ontbreken van een geurbeleid. In zo'n beleid staan bijvoorbeeld afspraken over hoever een boerderij van bebouwing af moet staan. Hier zijn landelijke normen voor, maar de gemeente Emmen wil dit zelf bepalen.
Lees meer: Boeren in Emmen klem door ontbreken geurbeleid
In 2013, in de zogenoemde milieuagenda van de gemeente, zou al zijn afgesproken dat er een geurbeleid zou komen. "Nu vier jaar later is er nog steeds geen geurbeleid", klaagde VVD-fractievoorzitter Johan Scheltens vanavond in de raad. "De boeren kunnen zo geen kant op."

Vertraging

Wethouder René van der Weide gaf aan dat de gemeente druk bezig is, maar dat er wat vertraging is opgelopen: "We doen dit samen met een adviesbureau. Arcadis heeft aanvullend onderzoek uitgevoerd om te kijken welke ruimte nog meer mogelijk is, ook om mogelijkheden te bieden voor de melkveehouderij."
Volgens Van der Weide komt Arcadis eind januari met een concept geurvisie en geurverordening. Daarna zullen er twee informatie-avonden volgen waarbij zowel de raad als inwoners hun zegje kunnen doen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.