Klein melkwegstelsel ontdekt door radiotelescoop Westerbork

Leo T op de foto gezet (Rechten: ASTRON)
Leo T op de foto gezet (Rechten: ASTRON)
WESTERBORK - De verbeterde radiotelescoop in Westerbork heeft de allereerste beelden gemaakt van het kleine melkwegstelsel Leo T. Dat meldt sterrenkundig instituut ASTRON.
“Leo T is een zeldzaam soort melkwegstelsel en is één van de kleinste melkwegstelsels die tot nu toe ontdekt is. Het is nog een groot raadsel hoe stelsels, die zo klein zijn als Leo T, zich hebben kunnen vormen en ook of er nóg kleinere stelsels bestaan", zegt Tom Oosterloo van ASTRON, een van de hoofd-onderzoekers van het project.
"Ons eigen melkweg heeft miljarden sterren en Leo T maar een paar duizend. Het zijn misschien fossiele overblijfselen van het begin van het heelal."
Toeval
"We hebben het bij toeval ontdekt eigenlijk. Leo staat in het sterrenbeeld de Leeuw. En dan doe je er nog een letter achter en we waren bij de T. Vandaar de naam Leo T", zegt Oosterloo.
De telescoop in Westerbork heeft nieuwe ontvangers gekregen waardoor veel grotere delen van de hemel sneller in kaart kunnen worden gebracht. De nieuwe ontvangers zijn ontworpen en gebouwd bij ASTRON.
Google Maps
"Het beeldveld is nu veel groter. Waar we eerder een maand over deden, doen we nu in een dag. We willen een soort Google Maps gaan maken van het heelal."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.