Raad van State heeft kritiek op uitbreiding gasopslag Langelo

Raad van State uit kritiek op minister Henk Kamp (Rechten: archief RTV Drenthe)
Raad van State uit kritiek op minister Henk Kamp (Rechten: archief RTV Drenthe)
LANGELO - De Raad van State heeft vandaag kritiek geuit op minister Henk Kamp van Economische Zaken en het Staatstoezicht op de Mijnen, omdat ze de NAM groen licht hebben gegeven voor de uitbreiding van de ondergrondse gasopslag in Langelo.
De Raad van State vindt dat Economische Zaken niets lijkt te doen met de twijfels van de onafhankelijke Technische Commissie Bodembeweging (TCBB).

Adviezen

In 2015 adviseerde de TCBB om te beginnen met een proef van een jaar, omdat er te weinig tijd was om zich goed te verdiepen in de gevolgen van drukverandering. Daarnaast wilde de commissie dat de snelheid van het gas werd vastgelegd bij het vullen en leeghalen van de opslag. Als laatste werd geadviseerd om geofoons, microfoons die trillingen opvangen, op twee tot drie kilometer diepte te plaatsen voor de alarmering.
In Den Haag bleek vandaag dat Economische Zaken voor de gassnelheid te rade is gegaan bij de NAM zelf. De geofoons zijn niet geplaatst en hierover is de TCBB niet ingelicht. Ook is Economische Zaken niet ingegaan op de proefperiode van een jaar.

Meer onderzoek

In Den Haag vochten de gemeentebesturen van Leek en Noordenveld de wijziging aan van het Opslagplan Norg. In dit plan staat dat de druk in de gasopslag mag worden verhoogd. De gasopslag ligt onder grondgebied van deze twee gemeenten. Die vinden dat Economische Zaken eerst onderzoek moet doen naar de kans op trillingen en bevingen.

'Geen schadelijke gevolgen'

Volgens Economische Zaken, NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen heeft het verhogen van de druk in de gasopslag geen schadelijke gevolgen. De afgelopen zestien jaar is er niets gebeurd, terwijl de druk wel eens net zo hoog is geweest als nu wordt toegestaan, zegt de NAM. Volgens Leek en Noordenveld kan de drukverhoging in 2015 niet zomaar veilig bevonden worden, terwijl er in 2014 nog in rapporten stond dat bevingen niet kunnen worden uitgesloten.
Over zes weken wordt er besloten of het verhogen van de druk is toegestaan of dat dit moet stoppen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.