Zilveren Kruis teleurgesteld in plannen voor ziekenhuizen van Zorggroep Treant

EMMEN/HOOGEVEEN - Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is niet blij met de uitgelekte plannen van de Treant Zorggroep voor de ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal.
Woordvoerder Christine Rompa van de zorgverzekeraar vindt het jammer dat Treant de verzekeraar niet heeft betrokken bij haar plannen voor de toekomst.
Treant is de eigenaar van het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Recent lekte een document uit waaruit blijkt dat Treant bepaalde zorg niet meer in alle ziekenhuizen wil aanbieden. Zilveren Kruis is als grootste zorgverzekeraar in de regio ervoor verantwoordelijk dat burgers in de regio goede toegang tot zorg hebben.

Niet de patiënt, maar de arts moet reizen

Zo wordt volgens Zilveren Kruis bijvoorbeeld de oogheelkundige zorg in de toekomst nog maar in een van de drie ziekenhuizen aangeboden. De zorgverzekeraar vindt dat onbegrijpelijk omdat er veel ouderen in de regio wonen, die vaker oogzorg nodig hebben. "Dan moet niet de patiënt gaan reizen, dan moet dus de oogarts tussen die drie locaties gaan reizen", stelt Rompa.
Lees meer: Hoogeveen wil ziekenhuis met spoedeisende hulp en intensive care houden
Rompa van Zilveren Kruis zegt wel te begrijpen dat Treant onderzoekt of sommige zorg geconcentreerd kan worden op bepaalde plekken. Maar volgens haar had de zorgverzekeraar daar wel bij betrokken moeten worden. "Wij waren met elkaar al in gesprek over het feit dat de ziekenhuizen niet op alle punten meer aan alle kwaliteit konden voldoen. Bijvoorbeeld bij de IC, waar de artsen dat ook zelf hebben geconstateerd", vindt Rompa.

Plannen samen maken

"Maar wij zijn ook al langer in gesprek met huisartsen, ambulancediensten en met onze klanten, om te bepalen wat er nog nodig is de komende jaren, als 1 op de 5 bewoners ouder dan 65 is. We hebben nogal wat uitdagingen de komende jaren, dus we hadden die plannen liever samen met Treant gemaakt. Daar zijn we dus zeker teleurgesteld over."
"Wij hebben in kaart gebracht wat de zorgbehoefte de komende jaren is. En eigenlijk moet daaromheen nu het plan worden gemaakt", zegt Rompa.

Vanavond bijeenkomst

In theater De Tamboer in Hoogeveen is vanavond een bijeenkomst over de ziekenhuiszorg van de Treant Zorggroep. Alle inwoners in de regio Hoogeveen zijn welkom vanaf 20.00 uur. Vertegenwoordigers van Zilveren Kruis, de Treant Zorggroep en de gemeenteraad van Hoogeveen gaan in gesprek met de inwoners.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.