V&D een jaar dicht: wat gebeurt er nu in de panden?

EMMEN/ASSEN/MEPPEL - Vandaag precies een jaar geleden viel definitief het doek voor warenhuis V&D.

De Drentse vestigingen in Emmen, Assen en Meppel moesten de deuren sluiten toen bekend werd dat een doorstart mislukt was.

In maart gingen de winkels nog een keer open om de laatste voorraad te verkopen. Dat leverde topdrukte op. Daarna was het definitief over en uit voor V&D.


In totaal raakten in Nederland door het faillissement van V&D 8.000 mensen hun baan kwijt. Juist deze week werd bekend dat het Europees Parlement 1,8 miljoen euro beschikbaar stelt om ontslagen winkelpersoneel uit Drenthe en Overijssel weer aan een baan te helpen.

Wat gebeurt er nu in de panden?

- Assen: Het pand van de V&D in Assen staat nog leeg. Er wonen op dit moment vier anti-krakers. Winkeliers rond de V&D-vestiging merken dat het warenhuis niet meer open is. "Sinds de V&D weg is lopen hier minder mensen en dat kost mij klanten", zegt de eigenaresse van een bloemenzaak naast het pand.

- Emmen: In het pand van de V&D in Emmen is in juni vorig jaar een megawinkel geopend door ondernemers Pieter Dijkstra en Jacco Lassche. Op dit moment zitten daar de winkels Paris2Day en Bosma Bedden. Alleen de begane is grond gevuld, de kelder en de bovenverdieping staan leeg.

- Meppel: Ook in het pand van de V&D in Meppel openden Dijkstra en Lassche een megawinkel. Sinds oktober zit ook hier een vestiging van Paris2Day en van modewinkel Okay. Ook in Meppel is alleen de begane grond bezet, de bovenverdieping staat leeg.

Ondernemer Pieter Dijkstra is ondanks de leegstaande bovenverdieping tevreden. "We kijken positief terug op het besluit om het V&D-pand te betrekken. De zaken gaan zoals het zou moeten gaan."

Laatst was de roltrap kapot. Dan kun je toch even bijna 3.000 euro aftikken
Pieter Dijkstra

Wel stelt Dijkstra dat hij had gehoopt op meer ondernemers die een gedeelte van de zaak zouden willen huren. "We hadden een aantal overeenkomsten gesloten, maar door uiteenlopende redenen zijn een paar bedrijven toch weer afgehaakt. Dat is natuurlijk jammer." Ook de ruimte van La Place staat nog leeg.

Dijkstra en Lassche zijn er inmiddels wel achter dat het onderhouden van zo'n groot pand flink in de papieren kan lopen. In Emmen gaat het om bijna 7.000 m2 en in Meppel om zo'n 5.000 m2. "Het pand in Emmen was één van de eerste V&D's. Het gebouw stamt uit 1971. Laatst was de roltrap kapot. Na reparatie kun je dan toch even bijna 3.000 euro aftikken."
Deel dit artikel: