Hoogeveen kan definitief winkelen op zondag

HOOGEVEEN - De koopzondag in Hoogeveen, waarover al jaren wordt gesteggeld, komt er definitief. Dat heeft de gemeenteraad vanavond besloten na een stemming.

Het voorstel om de koopzondagen vanaf maart vrij te geven, kon rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad: Zestien raadsleden stemden voor de vrije koopzondag en veertien stemden tegen. PvdA-raadslid Stan van Eck is in het buitenland en daardoor werd niet door de voltallige raad (31 zetels, red.) gestemd.


De fractie van het CDA gaf vanavond de doorslag. Twee van de acht raadsleden, Hilma Mastwijk en Martin Nanninga, stemden voor en daardoor ontstond de benodigde meerderheid. Daarmee schaarden ze zich achter het voorstel van VVD, Gemeentebelangen, D66 en PvdA. Naast de zes fractieleden van het CDA, stemden de voltallige fracties van ChristenUnie, SP en GroenLinks tegen.

Geloofsovertuiging
Jan Stoefzand van Gemeentebelangen maakte het nog even spannend. Hij begon zijn stemverklaring met de opmerking dat de discussie bij hem veel heeft losgemaakt. "Er zijn nogal wat zaken die niet overeenkomen met mijn geloofsovertuiging, maar een koopzondag gun ik iedereen. Ik kan meegaan in de vrijheid van de ondernemers en wens iedereen de vrijheid om dat ook zelf te bepalen."

CDA-raadsleden volgen gevoel
CDA-raadslid Hilma Mastwijk: "Ja we mochten vrij kiezen en toen hebben we onze keus gemaakt. We hebben ons eigen gevoel gevolgd. We zitten in het CDA met heel veel mensen en niet alleen hele christelijke mensen. Ik zal zelf ook niet op zondag gaan winkelen, daar heb ik geen behoefte aan. Maar ik vind dat iedereen daarin de vrijheid moet hebben."

Haar CDA-fractiegenoot Martin Nanninga stemde ook voor, maar wil ook niet spreken van een succes. "Gefeliciteerd is voor mij niet het goede woord, ik ben niet voor en niet tegen."

Twee jaar werk
VVD-raadslid Hennie Jager is twee jaar bezig geweest met de zondagsopenstelling en is drijvende kracht achter de vrije koopzondag. Vorig jaar sneuvelde een eerste poging in de gemeenteraad op de unanieme tegenstem van de collegepartijen CDA, GemeenteBelangen en ChristenUnie. Maar nadat de collegepartijen dit najaar het coalitie-akkoord hierover loslieten, onstond de politieke meerderheid.

"Dit was een proces met ups en downs, maar je ziet maar als je het volhoudt dan kom je er toch. Ik hoop nu dat de ondernemers hier met heel veel wijsheid mee omgaan en dat ze het samen doen en dat iedereen met plezier op zondag winkelt", zegt Jager.

Heel happy
Supermarkteigenaar Henri Offerein volgde de stemverklaringen met belangstelling: "Ik ben heel happy nu. Het gaat niet alleen maar om de supermarkt. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat de raad beslist wat een ondernemer wel of niet mag doen. En ja, ik ga nu elke zondag open. Maar ook de kleine ondernemers hebben nu de keus of ze wel of niet opengaan en om die keus gaat het."

Het voorstel gaat om openstelling van de winkels tussen één en zes uur 's middags. Daarmee is een compromis gevonden waarbij de openstelling de kerkgang niet hindert.
Deel dit artikel: