Dick Lukkien: Henk Nienhuis was een goeie kerel om mee te werken

VOETBAL - "Ik wist dat hij ziek was, maar dit bericht maakt mij wel heel verdrietig", reageert FC Emmen-trainer Dick Lukkien op het overlijden van Henk Nienhuis.
Nienhuis overleed vandaag op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker.

"Als ik aan Henk denk, dan denk ik aan de nacompetitiewedstrijd tussen Veendam en Willem II. In de 81e minuut werd de 1-0 gescoord en ging de club naar de eredivisie. Ik was een jaar of 13, maar ik zie Nienhuis nog langs het veld rennen."

Niet zeuren, gas geven.
Dick Lukkien

Lukkien speelde in het seizoen 1993-1994 bij Veendam onder Nienhuis. "Hij was bevlogen en bloedfanatiek. Er was een goeie sfeer in de groep." Volgens Lukkien hield Nienhuis van hard trainen. "Het was een goeie kerel om mee te werken. Niet zeuren, gas geven", weet hij nog.

'Markante persoonlijkheid'
Nienhuis groeide in zijn voetbalcarrière uit tot icoon van de Groninger voetbalwereld. "Hij heeft heel veel mooi dingen gedaan voor het profvoetbal in het Noorden", vertelt Lukkien. "Ik zal hem herinneren als markante persoonlijkheid."

Volgens Lukkien was Nienhuis altijd een vaste toeschouwer aan de Langeleegte in Veendam. "Als dingen dan niet liepen zoals hij wilde, dan bulderde die stem door het stadion. Die betrokkenheid paste bij hem. Zo zal ik hem blijven herinneren."


Heuvelman: 'Hij heeft de club op de kaart gezet'
Dick Heuvelman hoorde het nieuws op weg naar zijn wintersportadres in Oostenrijk. "Het kwam niet onverwacht, want ik wist dat hij al een paar jaar ziek was. Eerst leek het wel weer goed, maar de afgelopen maanden is het behoorlijk verslechterd. Het kaarsje was op."

Volgens de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden wordt Nienhuis vereenzelvigd met de club Veendam, die hij als speler, trainer en directeur diende. "Henk was als broekie een zeer begaafde middenvelder. Technisch goed en een groot loopvermogen. Hij stond op het punt om door te breken tot de nationale top toen een speler van ik meen DFC hem een kuitbeenbreuk bezorgde. Daarna zagen we de Nienhuis van weleer niet meer."

Heuvelman typeert de trainer Nienhuis als een bezielde, enthousiaste en bevlogen man, die niet stil kon zitten. "Hij heeft alle rangen en standen van de club doorlopen, heeft een borstbeeld gekregen voor al zijn verdiensten en is bij leven al uitgebreid geëerd. Dat is zeer terecht, want hij heeft de club heel erg op de kaart gezet."