Catharinakerk in Roden gerestaureerd: 'De kerk gaat met z'n tijd mee'

RODEN - De Catharinakerk op de Brink in Roden is gerestaureerd. Komende zaterdag is de opening voor het hele dorp.
De kerk, die stamt uit de elfde eeuw, is voor het eerst sinds 1932 gerestaureerd. Toen was de laatste grote opknapbeurt. "De kerk was toen nog wit en de muren waren gepleisterd. De oude stenen zijn nu terug", vertelt Anne Jongsma, de projectleider van de restauratie.

Erfenis
De vernieuwde kerk in Roden beschikt over een nieuwe vloer, verlichting, stoelen en een toiletvoorziening. "Wij hebben een erfenis gekregen. De kerk is helemaal gerestaureerd vanuit die erfenis. De kerk gaat met z'n tijd mee en de wensenlijst is nu afgewerkt. Het is een groot succes naar mijn mening en iedereen is tot nu toe enthousiast", zegt kerkrentmeester Louw Idema.

Hinsz-orgel
De vloer van de kerk is vanaf nu ook verwarmd. Daarbij moesten bouwvakkers volgens Jongsma diep graven. "We hebben moeten graven tot 40, 45 centimeter. En toen hebben we alles schoongemaakt, waarbij we nog menselijke resten hebben gevonden. Die hebben we verzameld, in kisten gedaan en herbegraven."

"De vloerverwarming is voor het behoud van het Hinsz-orgel uit 1780, zodat we een constante temperatuur in de kerk hebben. Het orgel is een monument en destijds aan de kerk geschonken. De orgel is door nieuwe schijnwerpers volop uitgelicht", vertelt Jongsma.

Ellen ten Damme
Afgelopen zondag was de vernieuwde kerk voor het eerst geopend. De opening voor het hele dorp is komende zaterdag. "Het begint om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen dan een rondleiding krijgen." Zangeres Ellen ten Damme treedt daarna op in de kerk. "Figuurlijk gaat het dak er dan af", verwacht Idema.
Deel dit artikel: