Brons en opnieuw Nederlands record voor Kjeld Nuis bij WK sprint

SCHAATSEN - Kjeld Nuis (27) uit Emmen heeft tijdens het WK sprint in Calgary brons gewonnen.
Net als gisteren was hij de snelste op de afsluitende 1.000 meter. Hij reed met 1.06.51 een nieuw Nederlands record. Daarmee bleef hij slechts negen-honderdste verwijderd van het wereldrecord. 

"Ik baal van die twee slechte 500 meters. Ik kwam hier voor goud. Na m'n twee wereldtitels op de 1.000 meter en de 1.500 meter, wilde ik hier voor de derde keer goud pakken. Maar die 500 meter ligt net buiten m'n comfortzone. Als troostprijs had ik gehoopt op een wereldrecord op de 1.000 meter, het scheelde zo weinig", verklaart Nuis achteraf teleurgesteld.

Dag twee
Nuis begon als nummer vier aan de tweede dag van het sprinttoernooi. Vooral z'n matige opening van 10.14 op de tweede 500 meter, stond een snelle eindtijd in de weg. Met 34.84 werd hij zestiende en zakte hij naar de tiende plaats in het tussenklassement. 

Met een achterstand van 1,9 seconde op klassementsleider Kai Verbij begon Nuis aan de afsluitende 1.000 meter. Gisteren won hij deze afstand en scherpte hij het Nederlands record aan tot 1.06.61, vandaag ging er nog eens ééntiende af.

"Het was een toernooi met ups en downs. Vrijdag wist ik niet eens of ik wel zou kunnen starten omdat ik donderdag nog ziek was. Ik heb twee slechte 500 meters gereden en twee hele goede 1.000 meters", vat Nuis z'n toernooi samen. 

Podium mannen
Landgenoot Kai Verbij, die bijna onderuit ging op de 1.000 meter, pakte voor het eerst in z'n carrière de wereldtitel. Hij liet de Noor Havard Lorentzen achter zich. 

Podium vrouwen
De wereldtitel bij de vrouwen ging naar de Japanse Nao Kodaira voor de Amerikaanse Heather Bergsma. Het brons was voor Jorien ter Mors.

Anice Das, die lange tijd in Assen woonde en schaatste, werd achttiende.
Meer over dit onderwerp:
WK sprint schaatsen Kjeld Nuis sport
Deel dit artikel: