Wolven in Drenthe: een overzicht

ASSEN - De wolf die vanochtend werd doodgereden op de A28 bij Veeningen, is niet de eerste wolf die de afgelopen jaren Drenthe wist te vinden.
De wolven trekken onze provincie in via Duitsland. Daar lopen volgens het jachtgenootschap Nedersaksen steeds meer wolven rond.De bekendste Drentse wolf trok in maart 2015 door onze provincie. Het dier liep via onder meer Noord-Sleen, Ekehaar, het Balloërveld en Zuidlaren naar de provincie Groningen. Daar ging hij de grens weer over en verdween van de radar. Dat dier werd doodgereden op de A7 bij Berkhof.In augustus 2015 werd opnieuw een mogelijke wolf gezien. Dit dier werd bij Veenhuizen en Borger gezien. De organisatie Wolven in Nederland twijfelde of het echt om een wolf ging. "Het dier lijkt op een wolf, maar het zou net zo goed een wolfshond kunnen zijn", liet de organisatie toen weten.

In april vorig jaar werd een doodgebeten schaap gevonden op natuurterrein Hondsrug Hunzebos tussen Odoorn en Exloo. Volgens wolvenkenner Jos de Bruin was dat mogelijk het werk van een wolf. In november kwamen bij RTV Drenthe opnieuw meldingen binnen van een wolf. Dit dier zou bij Wachtum lopen. Het bleek toen echter om een American Indian Dog te gaan.

Jonge wolven lopen verhoogd risico doodgereden te worden
Jos de Bruin

Volgens De Bruin is het onvermijdelijk dat de wolven uiteindelijk in Nederland terechtkomen. "Jonge wolven net over de grens hebben hun roedels verlaten. Zij lopen soms honderden kilometers op zoek naar een partner en territorium. Het is niet uit te sluiten dat ze ook naar Nederland lopen."

Die jonge wolven lopen wel meer risico. "Zij zijn nog onervaren en kunnen de omgeving niet goed. Ze lopen daarom een verhoogd risico om doodgereden te worden."
Meer over dit onderwerp:
wolf dier
Deel dit artikel: