'De wolf is een last voor ons land'

ASSEN - De wolf is een last voor Nederland. Dat zei Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare vanmiddag in het radioprogramma Cassata.

"In eerste instantie is de wolf een last voor Nederland vanuit het oogpunt van het dierenwelzijn. Twee van de wolven die hier geweest zijn, zijn beide platgereden. Honderd procent van de wolven zijn dus verkeersslachtoffer geworden", vertelt Lollinga.

Te weinig voedsel
Volgens Lollinga is er te weinig voedsel voor wolven in Nederland. "Je kunt wel zeggen dat er reeën zijn en ze eten misschien ook wel muizen en molletjes. Maar uiteindelijk ook de schapen."

"Dit speelt niet alleen in ons land, maar in Noorwegen bijvoorbeeld doet de wolf het super. Daar is natuurlijk veel meer ruimte en de biotoop is daar ook veel beter. Maar daar zie je toch dat wolven zich vergrijpen aan kalveren en schapen. En zelfs aan huisdieren als katten en honden", zegt Lollinga.

Kindjes op de fiets
"Ik denk dat je moet voorkomen dat je die Oostvaardersplassen-verhalen gaat krijgen. Dieren die door honger daar dood liggen te gaan. Maar goed, we hebben heel veel kindertjes die op de fiets naar school gaan, dus echt dood gaan van de honger hoeven ze niet natuurlijk. Dat mag je niet uitsluiten."

Lot ligt al vast
Volgens Lollinga is de wolf wel welkom, maar is ons land niet geschikt voor wolven. "We blijven toch met die snelwegen zitten. En die gekanaliseerde wateren. Zo'n wolf probeert door druk van mensen een andere locatie op te zoeken en als de wolf in het kanaal valt en hij kan er niet uitkomen, dan verdrinkt-ie. Ik zou haast zeggen dat het lot al vast ligt voor de wolf in Nederland."

Lollinga maakt zich zorgen over het tumult dat is ontstaan door het spotten van de wolf. "Ik ben bang dat we een hetze gaan krijgen tegen de wolf, zoals met de steenmarter in Groningen. En dit is zeker niet de laatste wolf is in Drenthe."

Meer over dit onderwerp:
Drenthe wolf wolven Pim Lollinga dier
Deel dit artikel: