Omstreden hond Mannes komt toch bij het station in Assen

ASSEN - Het kunstwerk Mannes, de zwarte houten hond, komt toch bij het nieuwe station in Assen.
Een aangenomen motie in de gemeenteraad heeft het kunstwerk vanavond gered: 25 voor en 6 tegen.

Kritische vragen

VVD-raadslid Martin Rasker stelde vanavond in de raad van Assen kritische vragen over het besluit van het college om de kunstopdracht op het allerlaatste moment weer in te trekken. Rasker deed dat namens de andere oppositiepartijen SP, CDA, GroenLinks, OpAssen, maar ook namens collegepartij PvdA. OpAssen stelde al eerder vragen, maar de antwoorden waren voor de partijen onbevredigend.
De partijen begrijpen niet hoe het kan dat een kunstcommissie met deskundige Assenaren unaniem kiest voor een ontwerp, waar het college van B en W vervolgens weer een streep door zet.
Lees meer: Asser politiek wil Mannes van stille dood redden
Niet overtuigen
Ook vanavond kon wethouder Maurice Hoogeveen een raadsmeerderheid niet met goede argumenten overtuigen, waarom de zwarte hond er uiteindelijk toch niet mag komen. Het college is bang voor hoge onderhoudskosten, na het aflopen van een tienjarig beheerscontract met de makers. De hond zou te complex zijn, met allerlei technische snufjes, en ook zou het gevaarte bij veel Assenaren niet in de smaak vallen, zo vreest het college.
Maar een raadsmeerderheid vindt dat de politiek niet over mooi of lelijk gaat. En over de onderhoudskosten zou te praten moeten zijn, vinden de partijen. "We tuigen niet voor niets een kunstcommissie op. Daar zitten mensen in met kennis en gevoel voor kunst. Dan moet niet ineens het college op de stoel van de samenleving gaan zitten, en al een voorschot nemen op wat mooi of lelijk is. Die rol is aan de kunstcommissie", zegt D66-fractievoorzitter Bob Bergsma.
Uiteindelijk kwam de VVD met een motie op tafel, die na drie schorsingen ruime steun kreeg. De opdracht van de motie luidt, dat het college er alsnog voor moet zorgen dat de zwarte hond Mannes gerealiseerd wordt bij het stationsgebouw.

Dampende sensorhond

Alleen de ChristenUnie en fractievoorzitter Janna Booij van Stadspartij PLOP zijn tegen de komst van Mannes. Fractievoorzitter Bert Wienen van de ChristenUnie ziet weinig heil in 'de dampende sensorhond'. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Bijna een half miljoen euro voor zoiets is niet uit te leggen aan de Assenaren. Voor tien jaar is het onderhoud geregeld, maar wat gebeurt daarna? Wordt hij dan verwaarloosd? Ik vind dat het college hiermee leiderschap heeft getoond", aldus Wienen.
Hij vindt dat de procedure niet de schoonheidsprijs verdient, "maar zoveel geld voor een kunstwerk met zo'n onzekere toekomst als het gaat om onderhoudskosten, dat is niet te verkopen."
Fractievoorzitter Booij vindt als enige van de PLOP-fractie 'dat Assen moet leren van fouten uit het verleden'. Ze doelt daarmee op het licht- en sensorkunstwerk van Daan Roosegaarde voor De Nieuwe Kolk, dat ook veel onderhoud vergt.

450.000 euro

Voor de kunstopdracht rond het stationsplein, met in totaal drie kunstwerken, is bijna 450.000 euro uitgetrokken. Maar het college van B en W trok begin dit jaar de kunstopdracht weer in, terwijl de kunstcommissie gekozen had voor het ontwerp van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Nio en Sefarijn.
Het gaat om een zes meter hoge, zwarte houten hond, met tv-schermen in zijn buik waarop beelden van Assen te zien zullen zijn en er komen dampwolken uit het beest als kinderen de hond Mannes aanspreken. Het kunstwerk is voorzien van sensoren. Ook zijn er nog twee lichtkunstwerken, waarvan één in de autotunnel. Het kunstenaarscollectief dreigde met een schadeclaim, als het kunstwerk niet zou doorgaan.

Onderdelen schrappen?

Wethouder Hoogeveen gaat nu alsnog in overleg met de kunstcommissie en het kunstenaarscollectief, om te kijken hoe de zwarte hond er nu toch kan komen. "Ik heb de raad gehoord, en daar heb ik naar te handelen."
Hij sluit niet uit dat er alsnog onderdelen uit het ontwerp geschrapt worden, omdat die te onderhoudsgevoelig zijn. Hij doelt onder meer op de tv-schermen. "Anders krijg je in de toekomst te maken met het uit de hand lopen van onderhoudskosten. En daar krijgt de gemeenteraad dan de rekening van."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl