Drenthe is een onderscheiden held rijker

HAVELTE - Luitenant Ewout Sijl is een held. De militair van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte werd vanmiddag onderscheiden.

Op de Johannes Postkazerne in Havelte ontving hij de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds uit handen van brigadegeneraal Jan Swillens. De legpenning is geen militaire onderscheiding, maar wordt toegekend aan mensen die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet om iemand te redden.

Heldendaad
Op vakantie in Turkije redde Ewout de Engelsman Ian Reynard van een zekere verdrinkingsdood. De vrouw van Reynard zag dat haar man in nood verkeerde nadat hij was gaan zwemmen in zee. De Nederlandse militair twijfelde geen moment en schoot te hulp. Het slachtoffer was in paniek en gaf aan dat hij geen adem meer kon halen. Het optreden van de luitenant leidde ertoe dat hij de man voldoende wist te kalmeren om niet in paniek te raken.

Trots
Ewout is blij met de onderscheiding. "Ik heb gewoon m'n ding gedaan en nu wordt ik bestempeld als held. Dat maakt me wel trots. Ik denk dat het in het karakter van een militair zit om gelijk te handelen en niet te lang na te denken."

Ian Reynold en zijn vrouw waren ook allebei bij de Johannes Postkazerne om luitenant Ewout te bedanken voor zijn heldendaad. "Dat was wel even een emotioneel moment", zegt Ewout. "Nadat hij naar het ziekenhuis werd gebracht heb ik hem niet meer gezien, we hebben alleen via de mail contact gehad. Dus dat was even slikken."
Deel dit artikel: