Hof: OM moet moeder van Sharleyne strafrechtelijk vervolgen

HOOGEVEEN - Het Openbaar Ministerie moet de moeder van het overleden meisje Sharleyne (8) uit Hoogeveen strafrechtelijk vervolgen.
Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden beslist. "Het hof komt tot de conclusie dat er aanwijzingen zijn dat de moeder betrokken is geweest bij de dood van Sharleyne", zegt persraadsheer Leo Wemes van het gerechtshof in Leeuwarden.

Geen andere personen

"Sharleyne bevond zich de betreffende nacht in de woning van de moeder en stond onder haar zorg en toezicht. Er zijn geen sporen in of rondom de woning aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van andere personen ten tijde van de val. Het stilzwijgen van de moeder draagt bij aan de opvatting dat er geen derde bij betrokken was", laat het gerechtshof weten.
Bovendien blijkt uit getuigenverklaringen dat de moeder meteen na Sharleynes val op de galerij stond. Door de uitspraak van het gerechtshof is Sharleynes moeder nu opnieuw verdachte in de zaak. Het OM moet een nieuw onderzoek starten naar de dood van het meisje.

'OM niet gefaald'

Meteen na de dood van Sharleyne werd de moeder ook als verdachte gezien. Maar vanwege gebrek aan bewijs werd de zaak tegen haar geseponeerd. Dat het gerechtshof nu anders beslist, betekent volgens persraadsheer Wemes niet dat het OM heeft gefaald.
"Het OM maakt een inschatting, zij bepalen of iets voorkomt of niet. Als het OM vermoedt dat iets geen zaak is, dan hoor je ook niet de stap naar de rechter maken. Er is zorgvuldig naar gekeken door het OM. Bekijk het eens andersom. Als je ogenschijnlijk onschuldige mensen voor de rechter brengt, dan krijg je daar weer kritiek op. Je kunt het niet snel goed doen", aldus Wemes.

'Te weinig onderzoek'

Vader Victor Remouchamps vond dat het OM te weinig onderzoek heeft gedaan en te snel concludeerde dat de zaak tegen de moeder kon worden geseponeerd. Hij spande daarom een zogeheten artikel 12-procedure aan. Met succes, blijkt nu.
Sharleynes vader laat aan RTV Drenthe weten blij te zijn met de uitspraak. Ook zijn advocaat Liesbeth Poortman is tevreden met de beslissing van het hof.

Onduidelijkheid

Sharleyne overleed in 2015 na een val van flat De Arend in Hoogeveen. Het is nog altijd onduidelijk wat er precies is gebeurd. Het gezin was bekend bij meerdere instanties en er waren meldingen bij hulpverleners en politie dat het 8-jarige meisje werd verwaarloosd.
Vader Victor Remouchamps deed voorafgaand aan de uitspraak van het hof zijn verhaal bij RTV Drenthe:
Tv-reportage door Jeroen Willems

Lees meer:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.