'OM Noord-Nederland moet zaak Sharleyne aan andere afdeling overlaten'

HOOGEVEEN - De vervolging van de moeder van het overleden meisje Sharleyne moet gedaan worden door een andere afdeling van het Openbaar Ministerie (OM). Dat vindt Liesbeth Poortman, advocaat van de vader van Sharleyne.
"Het OM Noord-Nederland moet in ieder geval niet het vervolgonderzoek gaan doen," zegt Poortman. Het vertrouwen in het OM Noord-Nederland is volgens haar helemaal weg. "Het OM heeft zich opgesteld als een soort tegenpartij in deze procedure, dus het zou gek zijn als we nu ons vertrouwen zouden uitspreken in hetzelfde OM als het aankomt op een vervolging," aldus Poortman.

Nader onderzoek

Ook wil ze dat er nader onderzoek gedaan wordt in de zaak, onder meer naar de puntbloedingen in het oog van het meisje. Deze zouden er op kunnen duiden dat ze gewurgd is. Verder wil Poortman een goede reconstructie.
Lees meer: Hof: OM moet moeder van Sharleyne strafrechtelijk vervolgen
Poortman laat weten dat ze blij verrast was door de uitspraak van het hof. "90 procent van de artikel 12 verzoeken wordt verworpen. In dat opzicht was de kans op deze uitspraak heel klein." Verder zegt de advocate dat ze verwacht dat de moeder zich blijft beroepen op het zwijgrecht, net zoals ze eerder deed tijdens het onderzoek naar de dood van het 8-jarige meisje.

Ongenoegen

Afgelopen zaterdag sprak Poortman in het Radio Drenthe-programma Cassata haar ongenoegen nog uit over de handelwijze van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland in de zaak. Volgens haar kwam er alleen maar tegenwerking vanuit het OM als het gaat om waarheidsvinding.
"Wat mij het meest opvalt, is dat het OM niet wil. We dragen van alles aan, we komen zelfs met een concrete reconstructie en met nader forensisch onderzoek. De uitkomsten duiden erop dat een misdrijf het meest waarschijnlijk is, maar het OM wil van niets weten", was de kritiek van Poortman.
Lees meer: Zaak Sharleyne:'Het OM wil van niets weten'
Sharleyne overleed in 2015 na een val van flat De Arend in Hoogeveen. Het is nog altijd onduidelijk wat er precies is gebeurd. Het gezin was bekend bij meerdere instanties en er waren meldingen bij hulpverleners en politie dat het 8-jarige meisje werd verwaarloosd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.