Bewoner nog spoorloos na verwoestende brand in Exloo [update]

EXLOO - In Exloo is vannacht rond half twee brand uitgebroken in een woonboerderij en twee schuren aan de Zuiderhoofdstraat. De mannelijke bewoner is nog niet gevonden. De vrouwelijke bewoner was niet thuis toen de brand uitbrak.
Het gaat om panden van de voormalige distilleerderij Turv.

De omvang van de brand was enorm. Volgens verslaggever Jeroen Kelderman leek het bij aankomst 'alsof er een vliegtuig is neergestort in Exloo'. De woonboerderij en een schuur zijn inmiddels helemaal in de as gelegd. De derde schuur staat nog in brand. In die schuur staat een vat met 15.000 liter alcohol. Het vuur was volgens de brandweer rond vijf uur onder controle.

Bewoner spoorloos; andere bewoner niet thuis
De vrouwelijke bewoner van de uitgebrande distilleerderij was niet thuis toen de brand uitbrak. De politie heeft inmiddels contact met haar gehad. Over het lot van mannelijke bewoner, de eigenaar van de voormalige distilleerderij Turv, is nog niets bekend. Volgens buurtbewoners brandde er gisteravond nog wel licht in de boerderij. De hulpdiensten zijn aan het zoeken. De brandweer meldt dat er contact is geweest met familie en kennissen, maar dat die niet konden vertellen of de bewoner thuis was.

Veiligheidsregio Drenthe-woordvoerder Jacco Rodermond in gesprek met verslaggever Jeroen Kelderman:


Oorzaak onbekend
Verslaggever Jeroen Kelderman sprak ter plaatse met meerdere omwonenden. Zij vertellen dat het vuur in alle drie de panden tegelijk lijkt te zijn begonnen. De politie kan nog niet zeggen wat de oorzaak van de hevige brand is. Maar de plek wordt aangemerkt als een 'plaats delict'.

De relatie tussen de eigenaren van distilleerderij Turv en omwonenden en ondernemers uit Exloo zou al enige tijd erg slecht zijn. Dagblad van het Noorden meldde eerder deze maand dat onbekenden probeerden het stel weg te pesten uit het dorp.

Grote inzet
De brandweer zette groots in om het vuur te blussen. Bij het nablussen gaat de brandweer heel voorzichtig te werk om eventuele sporen niet te wissen.

Doordat er alcohol in het riool lekt, kunnen omwonenden een alcohollucht in huis waarnemen.

Reactie burgemeester
Burgemeester Jan Seton is naar de plek van de brand gekomen om poolshoogte te nemen. “Onze eerste zorg gaat uit naar de bewoners van het pand. Daarnaast heeft deze brand door de omvang en de locatie natuurlijk grote impact op het dorp”, laat Seton weten. De burgemeester laat zich continu op de hoogte houden door de politie.


Te koop
De distilleerderij Turv stond te koop. De familie Smakman kocht zo'n twee jaar geleden het voormalige streekmuseum Bebinghehoes om er de distilleerderij te beginnen. Maar slechts anderhalf jaar later zette het stel hun bedrijf te koop. Turv stond sinds begin maart te koop voor drie miljoen euro.
Deel dit artikel: