'IJsbaanplan Hoogeveen voldoet niet'

ASSEN - Het plan voor de ijsbaan in Hoogeveen voldoet niet aan de voorwaarden die door de provincie zijn gesteld, stelt Henk Yzerman die spreekt namens de ijshockey-, kunstrij- en shorttrack verenigingen in Drenthe.
De baan heeft geen toeristische meerwaarde en is volgens Yzerman niet meer dan een 400 meterbaan: "Assen heeft een plan dat alle ijssporten bedient. Voor de provinciale subsidie van vijf miljoen euro is dat ook als duidelijke voorwaarde gesteld," zegt Yzerman. "Daar hoor ik ze nu niet over." De Drentse verenigingen zijn uitgeweken naar ijsbanen in Heerenveen en Groningen.

Hoop gevestigd op ijsbaanplan Assen

De ijshockeyvereniging vertrok in 1999 al uit Assen naar Groningen. "En daar blijven we ook lekker, want die baan in Hoogeveen is niet voor ons", aldus Yzerman. Hij hoopt dat de gemeente Assen en VolkerWessels alsnog samen het plan voor de ijsbaan bij het TT Circuit van de grond weten te krijgen.

Provincie: 'andere voorwaarden'

De provincie bestrijdt dat als voorwaarde zou zijn gesteld, dat de Drentse kunstijsbaan alle ijssporten moet bedienen en ook toeristische meerwaarde moet hebben' Volgens woordvoerder Kim de Vries gelden er drie voorwaarden voor de eenmalige bijdrage van vijf miljoen euro aan een kunstijsbaan in Drenthe. De Vries: "Die luiden: voldoende markt voor ijs in Drenthe, een sluitende businesscase voor het project en een sluitende exploitatie."

Hoogeveen: wel meer ijssporten

Voorzitter Johan Tillema van de Stichting Kunstijsbaan Hoogeveen verklaart dat het verwijt van Henk Yzerman, dat Hoogeveen andere ijssporten geen plek biedt, 'bezijden de waarheid is'. Tillema: "Ik snap dat ze in Assen not amused zijn, maar we bedienen wel degelijk bredere ijssporten. Ook kunstrijders, shorttrackers en ijshockeyers kunnen in Hoogeveen terecht. Daarvoor hebben we op het binnenterrein van de 400 meterbaan een binnenbaan van 30 bij 60. Daar kunnen de andere ijssporters terecht."
Tillema snapt dat het niet de ideale situatie is voor ijshockeyers, die liever een eigen ijshal willen, zoals in het plan in Assen. "Wij hebben alles onder één dak, dat scheelt enorm in de kosten. En we hebben ook geen tribunes, maar staanplaatsen. Maar als het echt moet, kunnen we twee ringen met zitplaatsen maken, voor 3000 tot 4000 toeschouwers", aldus Tillema.

Geen besluit

De provincie Drenthe besloot afgelopen vrijdag de subsidie van vijf miljoen euro nog niet toe te kennen aan een van de twee ijsbaanplannen. De financiële onderbouwing was volgens de provincie nog niet goed genoeg.
Tijdens een haastig belegde extra raadsvergadering stelde de gemeente Hoogeveen vrijdagavond alsnog bijna tien miljoen euro als garantie beschikbaar om het plan als eerste financieel rond te krijgen. De provincie had namelijk vrijdag laten weten nu uit te gaan van het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'.

Twee plannen

In Drenthe zijn twee plannen voor ijsbanen; in Assen en in Hoogeveen. Assen werkt aan het plan ICE World Drenthe, dat vijftig miljoen kost. Bouwbedrijf VolkerWessels is initiatiefnemer. Het ijscomplex, dat energieneutraal gebouwd wordt, gaat uit van een 400 meter wedstrijdbaan, een ijshockeyhal, een skihal en een ijsklimwand. Verder komt er een attractie naast, de Terra Experience.
De Stichting Kunstijsbaan Hoogeveen gaat ook uit van een energieneutrale ijsbaan op het Bentinckspark, het Kleine-Bols IJsstadion. Dit plan kost bijna negentien miljoen euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.