Dassenhater actief in Zuidwest-Drenthe: minstens vier burchten vernield

ASSEN - In het zuidwesten van onze provincie zijn de afgelopen tijd meerdere dassenburchten vernield.
"De openingen van de burchten zijn opzettelijk kapotgemaakt, dichtgegooid met aarde of volgestopt met takken. Er zijn tenminste vier vernielde dassenburchten gevonden", meldt de politie. "De precieze locatie van de burchten maken we niet bekend om verdere vernieling te voorkomen."

Wie er achter de vernielingen zit, is niet bekend. De politie is bezig met onderzoek en ook is er verscherpt toezicht bij de dassenburchten.

Giftig
Volgens de politie legt de onbekende ook vergiftigd aas neer. De politie wil mensen hiervoor waarschuwen. Er zijn al dode dieren gevonden die van het aas hebben gegeten. Ook voor mensen kan het gevaarlijk zijn om in aanraking te komen met het gif.

De politie hoopt dat mensen die meer weten zich melden en benadrukt dat dassen beschermd zijn en het verboden is om dassenburchten te vernielen.

Dassenwerkgroep
De vernielingen zijn ontdekt door de Dassenwerkgroep Zuid-Drenthe. "Een van onze leden heeft in vier burchten die vrij dicht bij elkaar liggen ontdekt dat er gespit is en dat er takken in de ingangen zijn gelegd", zegt Hero Moorlag van de werkgroep.

Dode marter
Ook is er een dode marter in de buurt gevonden. "Die is opgestuurd naar Lelystad en uit onderzoek blijkt dat die is vergiftigd. Het is moedwillige vernieling", aldus Moorlag. "Ik zou niet weten wie er achter zit. Het is speculeren. Het kan ook zijn dat iemand dacht dat het vossenburchten waren."

Overlast
Dassen zijn niet door iedereen geliefd. Vorige jaar maakte RTV Drenthe een reportage over boeren die de schade van dassen zat zijn. Zo was een boer een halve hectare maïs kwijt door de das. En op een begraafplaats in Dwingeloo richtte een dassenfamilie ook behoorlijke schade aan.


Reportage uit september 2016
Meer over dit onderwerp:
das dassen politie 112
Deel dit artikel: