Stakingsacties bij distributiecentra Jumbo mogen doorgaan

De stakingen in onder meer Beilen mogen doorgaan (Rechten: archief RTV Drenthe)
De stakingen in onder meer Beilen mogen doorgaan (Rechten: archief RTV Drenthe)
BEILEN/UTRECHT - De stakingen in distributiecentra van Jumbo, waaronder het distributiecentrum in Beilen, mogen doorgaan. Dat oordeelde de rechter vandaag in een kort geding, dat door supermarkten werd aangespannen tegen de acties van de bonden.
De bonden gingen dinsdag over tot stakingen in de distributiecentra na eerdere stiptheidsacties in de strijd voor een nieuwe cao.

Overwinning

"Dit is een overwinning van de werknemers. Zij hebben laten zien dat ze bereid zijn om te vechten voor een goede cao en de rechter geeft ze gelijk", reageren vakbonden FNV en CNV verheugd. FNV zegt dat de staking van de werknemers van de Jumbo-distributiecentra de komende dagen gewoon doorgaat, net zolang tot er een cao-akkoord ligt.

Schade voor Jumbo

Jumbo, dat toeleeft naar de voor supermarkten belangrijke paasdagen, vindt de acties disproportioneel en schadelijk. De schade door de acties was tot vandaag volgens Jumbo een half miljoen euro. Dat bedrag zou verder kunnen oplopen tot twee miljoen euro tijdens de gehele paasperiode. Daarnaast zou er ook forse immateriële schade en schade voor franchisenemers van Jumbo zijn.
Of die dreigende schade reden is om een nieuw cao-voorstel te doen richting de bonden, kon een woordvoerster van Jumbo niet direct zeggen. "Wij zijn teleurgesteld door de uitspraak en beraden ons op vervolgstappen."

'Acties gerechtvaardigd'

Volgens FNV en CNV zijn de acties gerechtvaardigd volgens het actierecht, omdat de onderhandelingen met Jumbo waren stukgelopen en Jumbo niet ingaat op de eisen van de bonden. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent. Jumbo voerde deze week eenzijdig een loonsverhoging van 1,5 procent door.

Lege schappen

De acties kunnen op afzienbare termijn leiden tot lege schappen in de winkels. Dinsdag en gisteren kon Jumbo nog grotendeels interen op de reserves, maar bij voortzetting van de acties gaan de klanten het wel merken, zo stelde de advocaat van Jumbo.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.