Landgoed Mensinge wil samenwerken met Drents Landschap

RODEN - De gemeenteraad van Noordenveld is nog verdeeld over de toekomst van Landgoed Mensinge. Moet het landgoed opgesplitst worden of niet?

Gisteravond discussieerde de gemeenteraad over het Landgoed, waar al maanden veel over te doen is. 

Museum en theater opsplitsen
De stichting kreeg de afgelopen jaren minder geld van de gemeente door bezuinigingen, maar moest wel dezelfde activiteiten blijven uitvoeren. Het landgoed raakte daardoor in financiële nood; de schuld bedroeg vorig jaar zo'n 15.000 euro. 

Bureau BMC deed in opdracht van de gemeente Noordenveld onderzoek naar de situatie van de stichting. Een snelle herstructurering van de bedrijfsvoering en het opsplitsen van het museum en het theater zouden Landgoed Mensinge weer gezond kunnen maken. Het college van burgemeester en wethouders en het bestuur van het landgoed leken in eerste instantie op één lijn te zitten over het uitvoeren van de aanbevelingen uit het BMC-rapport.

Samenwerken
Dat is nu niet meer het geval. Landgoed Mensinge presenteerde vanavond een eigen oplossing: het landgoed wil samenwerken met Het Drentse Landschap. Het bestuur wil het landgoed opsplitsen in vastgoed en cultureel onderhoud. 

Dat betekent dat het bestuur van Landgoed Mensinge het nog steeds niet eens is met het college van de gemeente Noordenveld. Het college wil de Winsinghof en het museum van elkaar splitsen, terwijl het bestuur deze bij elkaar wil houden. 

Minder bezoekers tijdens Pasen
"Waarom iets stuk maken wat zo goed werkt?" Vraagt bestuurslid Ton Driessen de gemeenteraad. "Onze culturele prestaties zijn bovengemiddeld goed." "Wij willen helemaal niets stuk maken", reageert wethouder Alex Wekema op het betoog van Driessen. "In tegendeel, we zien de waarde van het landgoed. En ik wil zo snel mogelijk een oplossing vinden en duidelijkheid geven aan de vrijwilligers." 

Dat er snel een oplossing moet komen, daar zijn het bestuur en de gemeente het alvast over eens. "De huidige situatie is onhoudbaar voor personeel en vrijwilligers en dat straalt uit naar onze gasten." Dit was volgens het bestuurslid al te zien in het lage bezoekersaantal van de Havezate afgelopen paasweekeinde. Driessen: "En dat is nog erger dan onze nijpende financiële situatie."

Veel huiswerk
"Ik concludeer dat u veel huiswerk heeft en daar wens ik u veel succes mee", beëindigt de voorzitter de vergadering. Op 17 mei moet de raad een knoop doorhakken over de toekomst van Landgoed Mensinge.

Lees ook:
Bestuur Mensinge: We hebben nu meer geld nodig
Vrijwilligers havezate Mensinge: We willen deze directeur niet
Kinderwereld wil samenwerken met Havezate Mensinge
Deel dit artikel: