Emmer-Compascuum enthousiast over zorgboerderijplannen Villa Vita

EMMER-COMPASCUUM - 'Landelijk leven', of vrij vertaald: Villa Vita. Zo moet de zorgboerderij van de familie Nikken uit Emmer-Compascuum gaan heten.

Vanavond was er een inloopavond voor belanghebbenden en die waren er. "Meer dan we hadden verwacht", vertelt schoonzoon Ricardo Fecken.

Auto-ongeval
Het gezin bestaat uit vader Mark, moeder Mia, dochter Anne met haar vriend Ricardo. Toen een tijd geleden de zoon van de familie Nikken, Patrick, een auto-ongeluk kreeg, hersenschade opliep en afhankelijk werd van hulp, kwam het gezin in aanraking met de intensieve zorg. De jaren die volgden waren de voedingsbodem om zelf een zorginstelling te beginnen, vertelt Ricardo. Zo ontstond het idee om op een leegstaande kavel van de gemeente aan de Runde Zuidzijde in Emmer-Compascuum de zorginstelling voor acht bewoners te beginnen.

Zoon Patrick wordt dan ook de eerste bewoner van de nog te bouwen zorginstelling.

Enthousiast
Samen met de gemeente organiseerde de familie vanavond een inloopbijeenkomst en die werd boven verwachting bezocht. "We gingen uit van zo'n man of dertig á veertig", vertelt Fecken, maar dat werden er een keer zo veel. "Ik heb niemand gesproken die niet enthousiast was. Een van de bezoekers vertelde dat de komst van de zorgboerderij een 'verrijking voor Emmer-Compas' zou zijn en dat was volgens Fecken de toon van de avond.

Wonen en dagbesteding
De zorgboerderij moet niet alleen plek bieden voor acht bewoners, maar ook moeten er verschillende vormen van dagbesteding komen. Zo moet er een theehuis komen, maar ook een kinderboerderij. "Een van onze speerpunten is dat onze bewoners middenin de maatschappij staan. Daarom zijn de kinderboerderij en het theehuis ook gewoon open voor de maatschappij", vertelt Fecken. Daarnaast komen er ook een houtwerkplaats, een groentetuin en een bed and breakfast.

Hulp van de gemeente is ook al toegezegd. Wethouder Jisse Otter van de gemeente Emmen heeft gezegd waar nodig te willen helpen. Als alles meezit moeten de bestemmingsplannen aan het eind van deze maand nog klaar zijn. En over de financiën zijn ook geen zorgen: "Zoals het nu allemaal lijkt komt het goed", zegt Fecken.

In 2018 moet de schop de grond in.
Deel dit artikel: