'Kernramppillen' in september in de brievenbus

DEN HAAG/COEVORDEN - Drenten onder de achttien, die minder dan honderd kilometer van de kerncentrale in het Duitse Lingen wonen, krijgen in september jodiumtabletten in de brievenbus.

Net over de grens bij Coevorden, in Lingen, staat een kerncentrale: Kernkraftwerk Emsland.

Bescherming
De pillen die worden uitgedeeld beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo'n centrale kan vrijkomen. Jodiumtabletten kunnen schildklierkanker na een ramp met een kerncentrale voorkomen.

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen, liet het ministerie van Volksgezondheid vandaag weten.


Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens in Nederland ontvangen de jodiumpillen. Ons land telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Lingen en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat.

Wie minder dan twintig kilometer van een centrale woont, komt tot zijn veertigste in aanmerking voor de jodiumpillen. Van deze groep heeft het merendeel al tabletten gekregen.


Niet direct slikken
De ontvangers hoeven de pillen niet bij voorbaat al te slikken. Ze komen van pas als blootstelling aan radioactief jodium dreigt. Het lichaam slaat het jodium uit de jodiumtabletten op in de schildklier. Daardoor is er geen plaats meer voor eventueel opgenomen radioactief jodium, dat het lichaam daarom meteen weer loost. Als het schadelijke jodium wél zou worden opgeslagen, dreigt onder andere schildklierkanker.
Deel dit artikel: