Eis: werkstraf voor meewerken aan Marktplaatsoplichting

ANP-352172410
De verdachte zou betrokken zijn bij oplichting via Marktplaats © ANP XTRA / Robin van Lonkhuijsen
Tegen een 21-jarige man uit Assen heeft het Openbaar Ministerie zestig uur werkstraf geëist voor betrokkenheid bij Marktplaatsoplichting. De man gaf zijn drie rekeningnummers en pinpassen aan criminelen, die nepadvertenties op Marktplaats zetten.
Het geld van nietsvermoedende kopers kwam op een van de rekeningen van de Assenaar terecht en werd dan door de daadwerkelijke oplichters gepind. Volgens het OM heeft de man zich op die manier schuldig gemaakt aan het witwassen van duizenden euro's.
De man ontkent dat hij actief meewerkte aan oplichting via Marktplaats. Wel heeft hij bij de politie verklaard dat hij wist dat zijn pinpassen en rekeningen voor criminele dingen werden gebruikt, waar hij geld voor zou krijgen.

Twintig gedupeerden

In totaal is er geld van tenminste twintig gedupeerde kopers via zijn rekeningen witgewassen. Dat gebeurde allemaal tussen september 2016 en eind april 2017. Omdat de zaak zo oud is, vindt de officier van justitie het niet nodig om nog een celstraf te eisen. Dat had ze wel gedaan als het niet zo lang had geduurd voor de zaak bij de rechtbank werd behandeld, zei ze.
De advocaat van de Assenaar vindt dat de man helemaal geen straf meer moet krijgen nu de zaak zo oud is. Uitspraak: 21 januari.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.