Jumbo zet vakbonden aan de kant

Jumbo is de actievoerende bonden beu en wil niet langer een cao met hen afsluiten (Rechten: archief RTV Drenthe)
Jumbo is de actievoerende bonden beu en wil niet langer een cao met hen afsluiten (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Supermarktketen Jumbo gooit de vakbonden eruit. Het bedrijf is de actievoerende bonden beu en wil niet langer een cao met hen afsluiten. Jumbo gaat nu zelf afspraken over arbeidsvoorwaarden regelen.
Het bedrijf gaat een eigen arbeidsvoorwaardenregeling opzetten met de eigen ondernemingsraad.

Afspraken

"We hebben er lang over nagedacht, maar de vakbonden zijn al weggelopen voor de onderhandelingen goed en wel zijn begonnen en willen niet meer aan tafel komen, ondanks talloze uitnodigingen. Ook willen ze afspraken van vorig jaar niet nakomen," zegt CEO Frits van Eerd.

Teleurgesteld

Jumbo is naar eigen zeggen teleurgesteld in de opstelling van de bonden in het cao-conflict voor medewerkers van distributiecentra. De vakbonden willen voor de circa 3000 medewerkers onder meer 2,5 procent loonsverhoging en toezeggingen over vaste banen. Om hun eisen kracht bij te zetten, wordt in de distributiecentra al enige tijd gestaakt. Volgens de supermarkt zijn de al twee weken durende acties bij de distributiecentra niet in het belang van de werknemers. De vakbonden vertegenwoordigen volgens het bedrijf maar een heel klein deel van de werknemers.

Geen cao

Sinds 1 april is er geen cao meer voor de medewerkers, omdat onderhandelingen tussen de vakbonden en de Jumbo-directie zijn stukgelopen. De directie wil volgens de bonden onder meer niet tegemoetkomen aan de eis voor 2,5 procent loonsverhoging voor de medewerkers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.