'Dood bejaarde man uit Annen door inschattingsfout Veenkade'

Verzorgingshuis Veenkade in Veendam (Rechten: Van Oost Media)
Verzorgingshuis Veenkade in Veendam (Rechten: Van Oost Media)
ANNEN - Een inschattingsfout van woonzorg-en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam heeft de 85-jarige Cor Penning uit Annen het leven gekost, staat in een rapport over de gebeurtenissen.
De hoogbejaarde man werd in december vorig jaar zwaar mishandeld. Een dementerende kamergenoot sloeg het slachtoffer met een ijzeren staaf van een rolstoel, vertelde de zoon van het slachtoffer. De kamergenoot was drie dagen eerder op de kamer van Penning geplaatst na een spoedopname omdat de man niet langer thuis kon wonen. Twee weken na de mishandeling overleed Penning aan zijn verwondingen.
Lees meer: In verpleeghuis mishandelde man (85) overleden
Theo Penning, de zoon van het slachtoffer, zegt ervan uit te gaan dat de zaak goed wordt afgerond. "Het is niet anders, we hebben er een goed gesprek over gehad en nu moeten we verder."

Onderzoek

Zorggroep Meander, waar de Veenkade onder valt, stelde in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport op over de gebeurtenissen. "Met de kennis van nu trekken we de conclusie dat het risico bij dit incident onvoldoende is ingeschat", zegt John Kauffeld tegen Dagblad van het Noorden. Hij is de voorzitter van de raad van bestuur van Espria. De organisatie waar Zorggroep Meander met de Veenkade onder valt.

Aangepaste werkwijze

Zorggroep Meander past de werkwijze aan naar aanleiding van het rapport, meldt RTV Noord. Voortaan is het niet alleen de hoofdarts die het risico op geweld inschat, maar een team van drie zorgverleners: de hoofdarts, het afdelingshoofd en een verzorgende. Dat team moet ook meer rekening houden met de inschatting van familie van de bewoner.
Daarnaast zet Veenkade voortaan geen tweepersoonskamers meer in voor crisisopname. Deze bewoners worden voortaan in eenpersoonskamers opgevangen.

Strafrechtelijk onderzoek

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar de dader van de mishandeling. "De officier van justitie wil weten in hoeverre de man verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daad", zegt woordvoerder Manon Hoiting van het OM.

Meerdere incidenten

In woonzorg-en revalidatiecentrum Veenkade zijn in korte tijd meerdere incidenten geweest. Naast het overlijden van Penning gaat het om de dood van de 28-jarige Everdiena Rooske en een 73-jarige vrouw met de ziekte van Wegener. Volgens de families van beide bewoners is de zorg onvoldoende geweest.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Op dit moment loopt ook nog een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens woordvoerder Wilbert Ransz van de IGZ richt het onderzoek zich op de kwaliteit van de zorgverlening bij woonzorg-en revalidatiecentrum Veenkade. "We kijken naar de bredere gang van zaken bij deze locatie en of er sprake is van structurele tekortkomingen", aldus Ransz. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitkomsten van het onderzoek bekend worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.