Onzekerheid voor Wagif voorbij: hij mag in Nederland blijven

EELDE - Wagif Faredzjualev uit Eelde heeft een verblijfsvergunning gekregen en mag daardoor in Nederland blijven. "Ik heb het idee dat ik zweef," zegt Günel, de vrouw van Wagif.
Wagif vluchtte vijftien jaar geleden vanuit Azerbeidzjan naar Nederland. Hij hoorde vlak voor Kerst dat hij terug moet, omdat hij geen verblijfsvergunning had. Zijn vrouw en kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit en mochten sowieso in Nederland blijven.

De vlag uit

"Gistermiddag belde de vrouw van Wagif mij met het nieuws," zegt Anneke Jongsma, die veel actie voerde voor het gezin. "We zaten in de auto in Friesland en misten van schrik een afslag. Zo verrast en geëmotioneerd zijn we van dit nieuws." Vanmorgen hing Jongsma gelijk de vlag uit.
De vrouw van Wagif, Günel, zag de vlag vanmorgen ook uithangen bij haar buren. "Ik dacht, waar zou dat nou voor zijn? Misschien is Maxima vandaag jarig? Maar nee, het is voor onze Wagif!" Toch komt bij de familie nu ook langzaam het besef dat Wagif mag blijven. Günel: "Nu kunnen we eindelijk weer op vakantie."

Acties

Maandenlang voerden dorpsgenoten actie om Wagif in Nederland te houden. Zo stuurden ze 2.500 kaartjes naar staatssecretaris Klaas Dijkhoff, verzamelden ze bijna 6.500 handtekeningen tegen zijn uitzetting en gingen 50 dorpsgenoten naar het Malieveld in Den Haag om uitzetting te voorkomen.
Lees meer: Ben Feringa, Pé en Rinus en Marcel Thijsen steunen Wagif in video
Volgens Jongsma kan het gezin het zelf ook nog nauwelijks geloven. Vandaag wordt het nieuws op de basisschool van de twee kinderen van het echtpaar vertelt. Jongsma: "Dit is voor hen ook fantastisch. De kinderen hebben er veel spanning van gehad. Nu kunnen ze hun leven weer oppakken. Ze zijn vrij."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.