Lammert Huitema zwaargewond na fietstochtje: buiten levensgevaar

SCHAATSEN - Vijfvoudig Nederlands kampioen marathonschaatsen Lammert Huitema uit Roden ligt sinds woensdag zwaargewond in het ziekenhuis van Nordhorn. De 55-jarige Drent werd tijdens een fietstochtje, net over de grens in Duitsland, aangereden door een auto. Huitema is buiten levensgevaar, maar heeft wel veel pijn.

Huitema liep bij de val verschillende botbreuken op. Inmiddels is bekend dat zijn sleutelbeen en duim zijn gebroken en dat zijn knie is verbrijzeld. Een eerste operatie heeft al plaatsgevonden en er volgt in ieder geval nog een tweede ingreep.

Fietstochtje
Wat de exacte toedracht van het ongeluk was, is nog niet duidelijk. Volgens een collega ging het mis tijdens een fietstochtje met collega's van de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen, waar Huitema werkzaam is als beveiliger.

Imposante loopbaan
In zijn imposante actieve carrière van zestien jaar lang, werd Huitema tweemaal Nederlands kampioen op natuurijs en driemaal op kunstijs. Naast 29 kunstijszeges won Huitema in 1995 de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Ploegleider
Na zijn actieve loopbaan werd Huitema ploegleider in zijn geliefde sport, maar vanwege (volgens hem) een mentaliteitskloof met de jeugd stopte hij in 2015 abrupt.
Deel dit artikel: