Geen onderduikersmuseum in kerk Nieuwlande

De kerk in Nieuwlande (Rechten: Serge Vinkenvleugel / RTV Drenthe)
De kerk in Nieuwlande (Rechten: Serge Vinkenvleugel / RTV Drenthe)
NIEUWLANDE - Er komt geen onderduikersmuseum in de kerk in Nieuwlande. Stichting Onderduikersmusem De Duikelaar deed een bod op de kerk, maar wordt niet de nieuwe eigenaar.
Jan van der Sleen van de stichting laat weten dat hij het jammer vindt. Volgens hem was de kerk de enige goede plek, juist vanwege het verleden. Wel is Van der Sleen blij dat de kerk behouden blijft voor het dorp.
De Hersteld Hervormde Gemeente Hollandscheveld heeft de kerk nu gekocht. Dat besloot de kerkenraad. Het zogeheten Regionaal College voor de Behandeling van Beheerszaken van de protestantse kerk moet nog wel akkoord gaan met de verkoop. Er zijn in totaal vijf biedingen gedaan.

Stichting wordt niet opgeheven

De stichting blijft voorlopig wel bestaan. "Misschien staat de kerk over tien jaar wel weer te koop", stelt Van der Sleen. Het is nog niet duidelijk of een andere plek geschikt is voor het museum.
Volgens Van der Sleen staan er gesprekken gepland met Herinneringscentrum Kamp Westerbork over wat in de toekomst mogelijk is.

Tweede Wereldoorlog

De gereformeerde kerk was belangrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verzetsheld Johannes Post begon zijn onderduikactiviteiten vanuit de kerk. Ook is Nieuwlande een van de twee dorpen met een zogeheten Yad Vashem-onderscheiding. Dat is een onderscheiding van de staat Israël, voor het huisvesten van Joodse onderduikers in de oorlog.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.