Zorgcentrum Valthermond stelt AED beschikbaar: 'Hij lag toch maar in de kast'

VALTHERMOND - Drenthe heeft zo'n duizend AED's, maar daarvan zijn zo'n 600 niet dag en nacht beschikbaar. Dat was ook het geval in het oosten van Valthermond. Maar de defibrilator van zorgcentrum De Prinshoeve is vanaf nu voor alle burgerhulpverleners beschikbaar.
De AED van het zorgcentrum werd ooit aangeschaft om bij een hartstilstand hulp te kunnen bieden aan het eigen personeel of aan cliënten. "Maar eigenlijk heeft hij twee jaar in de kast gelegen, hij is gelukkig nooit gebruikt", vertelt René Hengstman, manager bij De Prinshoeve.

Geen ideale situatie
Voorzitter Ruud Boven van de stichting Hartveilig Valthermond vond dat geen ideale situatie en ging met het zorgcentrum in gesprek. En toen was het snel geregeld: de AED hangt nu buiten in een speciale kast. Burgerhulpverleners kunnen bij een calamiteit de kast met een code openen. 

Succes
Het is een mooi succes voor Hartveilig Valthermond. "Met deze AED van de Prinshoeve zijn er nu twee openbaar en altijd toegankelijk, want er hangt ook eentje in het Brughuus. Verder komt er nog een derde bij zwembad De Zwaoi", aldus Ruud Boven. "Ons doel is om er nog drie apparaten bij te krijgen. We doen daarvoor een beroep op de gemeente, bevolking en bedrijfsleven. Het zou mooi zijn als we de hartveiligheid op peil krijgen."

'Volg ons voorbeeld'
Hengstman hoopt dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen en hun AED beschikbaar maken. "Het was bij ons geen onwil, maar het kwam er gewoon niet van. Maar wat ook een rol speelt is de prijs van zo'n kast en een AED. Het is best duur en je wilt natuurlijk niet dat vandalen of dieven hun slag slaan."
Deel dit artikel: