Treant bescheiden in zwarte cijfers 2016

HOOGEVEEN - De Treant Zorggroep heeft 2016 afgesloten met een bescheiden winst van 800.000 euro. De ziekenhuizen draaiden verlies, de centra voor wonen en zorg boekten een positief resultaat.
De ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hebben samen een negatief resultaat van 5,4 miljoen euro. Dat komt omdat er volgens Treant bestuursvoorzitter Carla van de Wiel fors is geïnvesteerd.
"We hebben een Da Vinci-operatierobot voor prostaatchirurgie en een PET-CT scan aangeschaft en een nieuw operatiekamercomplex in het Refaja in Stadskanaal gebouwd. Ook de opzet van het Mammacentrum in ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en de bouw van een nieuwe Spoedeisende Hulp in het Scheperziekenhuis Emmen zijn forse investeringen geweest." Volgens de Treant-bestuurder waren deze investeringen nooit mogelijk geweest als de drie ziekenhuizen niet waren gefuseerd. Volgens van de Wiel is dit één van de winsten van de fusie waar zo lang op is gewacht.

Wonen en zorg

De zeventien centra voor wonen en zorg boekten een winst van 6,2 miljoen euro. Volgens Van de Wiel doen de zorginstellingen het goed, ook financieel. Treant zag in 2016 het aantal dagen met zorg en verblijf in haar instellingen met bijna 66-duizend stijgen (van 423.010 in 2015 naar 488.993 in 2016). Volgens Van de Wiel is dit het gevolg van de trend dat ouderen langer thuis blijven wonen: 'als ze dan op hogere leeftijd toch bij een van onze zorginstellingen terecht komen hebben ze vaak een optelsom van aandoeningen waardoor er òf meer zorg òf langer verblijf nodig is of beiden.' De stijging betekend geen toekomstige financiële zorgen erbij.

Nog meer investeren

Voor de ziekenhuisgroep is volgens de bestuurder nog veel werk aan de winkel. "We willen topzorg blijven bieden die aansluit bij de wensen en behoeften van inwoners van onze regio”, aldus Van de Wiel. Dat vraagt om investeringen die het financiële resultaat de komende jaren zullen beïnvloeden. Tegelijk verwachten we de komende jaren de kosten structureel te verlagen waardoor we binnen een paar jaar een gezondere financiële huishouding zullen hebben." Van der Wiel wil in 2018 ook voor de ziekenhuizen zwarte cijfers schrijven.
De ziekenhuizen zullen nog strakker naar hun efficiëntie en bedrijfsvoering moeten gaan kijken. Ook komen in juli de uitkomsten naar buiten van alle gesprekken die Treant de afgelopen tijd heeft gevoerd met bewoners, patiëntenorganisaties en gemeenteraden over hoe de ziekenhuiszorg er in de regio's Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal uit moet zien.

Regiovisie ziekenhuiszorg

Eind 2017 moeten die uitkomsten verwerkt zitten in een toekomstplan voor de drie ziekenhuizen. Omdat Treant heeft ingezet op het behoud van basiszorg in alle ziekenhuizen ligt het volgens Carla van de Wiel voor de hand dat zeer dure en specialistische zorg meer geconcentreerd gaat worden. 'Maar in alle drie de ziekenhuizen blijft 90 procent van de bestaande zorg zeker bestaan'. Willen de zorgverzekeraars dat ook betalen? Volgens Van der Wiel hebben de zorgverzekeraars inmiddels heel goed op het netvlies dat ziekenhuiszorg in plattelandsregio's ingewikkelder en duurder is dan in in stedelijke gebieden.
De totaalomzet van de drie ziekenhuizen was in 2016 bijna 336 miljoen euro. De omzet van de hele Treant Zorggroep is 450 miljoen euro. De ziekenhuizen hebben één van de de laagste ziekteverzuimcijfers van Nederland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.