Landbouwers extra druk door droogte

ASSEN - Het is mooi weer, de zon schijnt en er valt geen druppel regen. De meeste mensen vinden het heerlijk, maar landbouwers moeten door het droge weer extra hard aan het werk.
Vooral boeren die bijvoorbeeld aardappels of lelies in de grond hebben zitten, zijn druk bezig met het beregenen van hun gewassen. "De droogte is nu nog niet dramatisch, maar zorgt wel voor extra drukte. Wie dat kan, is druk bezig met het beregenen", zegt Jan Bloemerts van LTO Noord.

Vooral droogte bij het graan
Een akkerbouwer uit Hooghalen laat weten dat vooral zijn graan te lijden heeft onder de droogte. "Ik zie de eerste stukken op mijn akker al verkleuren, het gewas smacht naar water. Vorig jaar was het deze periode juist heel nat. Dat heb ik liever dan deze droogte. Liever dat een hoekje van mijn perceel verzuipt, dan droogte in het hele veld. Dan is de schade over het algemeen uiteindelijk groter."

Kansen door klimaatverandering
"We lopen er met de klimaatverandering steeds vaker tegenaan. Droogte, nat weer, meer extremen. Daar moeten wij ons als agrarische sector op aanpassen." Bloemerts vindt dat de verandering van het klimaat ook kansen kan bieden voor de boeren. "Bijvoorbeeld de teelt van een gewas als soja, die zie je nu nog nauwelijks in Nederland, laat staan in Noord-Nederland. Als de klimaatverandering zo aanhoudt, zijn daar wel kansen voor in de toekomst."

Maandag wordt er weer regen voorspeld. Gelukkig maar, vindt Bloemerts: "We zien die bui liever vandaag dan morgen vallen!"
Deel dit artikel: