Grote archeologietentoonstelling over Iran volgend jaar in Drents Museum

De archeologietentoonstelling over Iran moet weer veel bezoekers naar het Drents Museum trekken (Archieffoto RTV Drenthe)
De archeologietentoonstelling over Iran moet weer veel bezoekers naar het Drents Museum trekken (Archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - Het Drents Museum gaat volgend jaar een grote archeologietentoonstelling over Iran houden.
"We zijn er al heel ver mee", vertelt de
van het Drents Museum Harry Tupan in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Duizend-en-een-nacht

"Het wordt een soort historisch overzicht van de archeologie in Iran, het vroegere Perzië. Het is een beetje een vertelling van duizend-en-een-nacht, aan de hand van archeologische schoonheid. Er is heel veel debat over islam, heel veel gedoe, maar deze expositie is een mooie manier om een andere kant van een samenleving te laten zien. Zonder het politiek aan te vliegen", zegt Tupan.
De archeologische expositie uit Iran wordt de opvolger van The American Dream. Deze grote tentoonstelling houdt het museum in Assen van november dit jaar tot eind mei volgend jaar, samen met de Kunsthalle in Emden.
Lees meer: The American Dream verbindt Drents Museum aan Kunsthalle Emden
Tupan wil in de komende jaren grote internationale exposities naar het Drents Museum blijven trekken. "We blijven proberen grote dingen te doen."

Te bescheiden

Daarnaast wil hij als museum ook het Drentse verhaal beter gaan vertellen. "Niet vanuit het perspectief van de Drent, maar vanuit het Nederlandse perspectief", legt de directeur uit.
"We zijn te bescheiden in onze provincie, dat vind ik al heel erg lang. Wij hebben bijvoorbeeld de oudste bewoning van Nederland, dan heb je het niet over de oudste Drent maar over the first Dutch. Toen iedereen nog natte voeten had, zaten wij hier al droog. Daardoor is er veel bewaard gebleven uit onze oude cultuur. De eerste Nederlanders komen hier vandaan. Dat gaan we aanzetten. Aan dit project werken we nu hard en dat moet in 2020 klaar zijn. En geloof me dat er iets moois uit zal komen", besluit Tupan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.