Landbouw Collectief uit kritiek op 'peperduur' opkoopplan kabinet

Mark Rutte Aalt Dijkhuizen Landbouw Collectief
Premier Mark Rutte schudt de hand van Aalt Dijkhuizen (Landbouw Collectief) © ANP/Bart Maat
Het plan van het kabinet om honderden miljoenen te steken in het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf kan op weinig enthousiasme rekenen op het Landbouw Collectief. De koepelorganisatie die namens de sector met het kabinet spreekt, vindt het een "peperdure maatregel" die bovendien weinig stikstof bespaart.
Dat zegt voorzitter Aalt Dijkhuizen van het collectief na een ontbijt met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten op haar ministerie. "Wij willen dat de sector verder kan en uitkoop is niet onze eerste maatregelen. Daar betaal je alleen voor mensen die weggaan en het gaat er ons om dat de boeren die blijven, verder kunnen."

'Draagt niets bij'

In de voorstellen van het Collectief komt de uitkoopregeling niet voor. Dijkhuizen wil liever dat het kabinet naar zijn plannen kijkt, waarmee er volgens hem veel meer stikstof kan worden bespaard zonder dat er uitkoop nodig is. Het opkopen van boeren kan "in een individueel geval" nodig zijn, maar werkt niet op de grote schaal zoals het kabinet voor ogen heeft. "Sterker nog", zegt Dijkhuizen. "Wij hebben sterke aanwijzingen uit onderzoek dat later beschikbaar komt dat het aan de natuur niets bijdraagt, zo'n opkoopregeling."

Excuses

Het gesprek tussen het kabinet en de boeren werd hervat na excuses van Farmers Defence Force (FDF) voor het sturen van een persbericht met een dreigende toon. FDF-bestuurslid Jeroen van Maanen zegt dat de excuses "uit mijn mond en uit collectieve mond" is gemaakt. "De minister was bezorgd dat wij haar agenda zouden beheren maar daar hebben we helemaal geen behoefte aan. Dat was volgens Van Maanen ook niet de insteek van het persbericht. "Wat wij bedoeld hebben werd totaal anders uitgelegd door de minister."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.