Vijf vragen over de bijenziekte Amerikaans vuilbroed

EMMEN - Bij een imker in de buurt van Emmen is de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. De besmette bijenvolken zijn geruimd en er geldt een vervoersverbod in de directe omgeving.
Maar wat is Amerikaans vuilbroed nu eigenlijk, en wat zijn de gevolgen?

1. Wat is Amerikaans vuilbroed?
Amerikaans vuilbroed is een ziekte van het broedsel van bijen. Dat betekent dar de bijenlarven en -poppen er ziek van worden en er aan sterven. Het wordt veroorzaakt door een staafvormige, sporenvormende bacterie, de Paenibacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang leven en zijn goed bestand tegen hitte en uitdroging.


2.  Is Amerikaans vuilbroed gevaarlijk voor mensen?
Mensen kunnen niet ziek worden van Amerikaans vuilbroed. Als er teveel bijen doodgaan door bijvoorbeeld deze ziekte dan levert dit wel, ook voor mensen, problemen op. Bijen zijn namelijk erg belangrijk voor het telen van voedingsgewassen. Voor onder meer kersen, appels, bramen, courgettes, paprika's en avocado's zijn we afhankelijk van de bij.

3. Waarom is deze ziekte zo gevaarlijk?
Als er een bijenvolk besmet is met Amerikaans vuilbroed, dan gaan de meeste larven dood. Volwassen bijen krijgen de ziekte niet, maar kunnen bijvoorbeeld bij het voeden wel de larven besmetten. Als de larven van een bijenvolk doodgaan, kan op den duur het complete volk uitsterven, omdat er geen nieuwe generatie bijen komt. 


De bij heeft het moeilijk in Nederland. Een van de oorzaken zou zijn, dat er door landbouw te weinig voedsel is voor de bij. Daarnaast zijn er ziektes zoals Amerikaans vuilbroed, of besmetting met de Varroa-mijt. Als de bij met uitsterven bedreigd wordt, komt ook de voedselproductie voor mensen in de problemen.

4. Wat zijn de gevolgen voor de bijen en de imkers?
De gevolgen voor bijen zijn duidelijk: hele volken kunnen uitsterven door besmetting. Ook voor imkers zijn de gevolgen groot. Als ze Amerikaans vuilbroed vaststellen of vermoeden, zijn ze verplicht dit te melden bij de Bijengezondheidscoördinator, bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en bij het Meldpunt Bijenziekten van de Universiteit van Wageningen. 

Vervolgens worden de besmette bijenvolken, na officiële vaststelling van de ziekte, geruimd. Dit moet door de imker zelf gedaan worden, onder toezicht en verantwoordelijkheid van de imker-organisaties. De honingramen van de besmette volken worden verbrand. 

Vaak wordt er een vervoersverbod afgekondigd in een klein gebied rond de besmette imkerij. 

5. Hoe kan besmetting met de ziekte voorkomen worden?
Besmetting voorkomen is erg lastig. De enige manier waarop dit kan is door elk jaar te laten controleren op de aanwezigheid van de sporen van de ziekmakende bacterie. Als er dan een kans op uitbraak van Amerikaans vuilbroed is, kunnen wat voorzorgsmaatregelen genomen worden, zoals het direct oogsten van alle honing.

Ook kunnen imkers kunnen voorzorgsmaatregelen nemen op het gebied van hygiëne. Als de bijen in een goed geventileerde en schone kast zitten, met een goed klimaat, is de kans op besmetting kleiner.
Meer over dit onderwerp:
bijen Amerikaans vuilbroed bijenziekte bij
Deel dit artikel: