Drentse bossen worden opgeruimd na de storm

Pad in het Drents-Friese Wold wordt begaanbaar gemaakt
Pad in het Drents-Friese Wold wordt begaanbaar gemaakt © Staatsbosbeheer
De storm Ciara die gisteren over het land raasde heeft betrekkelijk weinig schade in de Drentse bossen veroorzaakt. Er zijn een paar bomen omgewaaid en takken afgebroken. Er wordt nu opgeruimd, zodat het bos straks weer veilig is voor bezoekers en vee.
"Het lijkt erop dat de gevolgen van de storm op onze terreinen nihil zijn. Alleen in het Drents-Friese Wold zijn er bomen omgevallen over fiets- en wandelpaden. Die worden nu opgeruimd", zegt Hans Alting van Staatsbosbeheer. "Maar een paar omgevallen bomen in een natuurlijk bos is niet erg."
Als het gaat om de gevolgen van de storm past het woord schade eigenlijk niet, vindt de woordvoerder. "Een omgevallen boom levert heel wat op voor het bos", geeft Alting aan.

Nieuwe schuilplaatsen

De wormen, insecten en spinnen die straks in de omgevallen bomen gaan leven, zijn weer voedsel voor spechten en andere vogels. Voor grotere dieren (reeën, marters, hazen en bunzings) zijn omgevallen bomen bovendien een belangrijke schuilplaats. De storm levert volgens Alting dus naderhand extra dynamiek op in het bos.

Veiligheid vee

Ook in de gebieden van Natuurmonumenten wordt de komende dagen opgeruimd. De veiligheid van het vee heeft de eerste prioriteit, denk aan het repareren van beschadigingen aan rasters bijvoorbeeld. Daarna wordt gewerkt aan de veiligheid van bezoekers en aan de bereikbaarheid door 'hangende' bomen en takken weg te halen of te verplaatsen.
Naast enkele afgebroken takken hebben de monumentale bomen in Drenthe de storm goed doorstaan, laat Landschapsbeheer Drenthe weten. Stichting Het Drentse Landschap meldt ook geen noemenswaardige schade.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.