Advocaten Maggiora mogen besloten zitting toch volgen

ASSEN/MEPPEL - De advocaten van de verdachten in drugszaak Maggiora mogen de zitting achter gesloten deuren in de rechtbank in Assen vrijdag toch volgen. Dat heeft de rechtbank vanmiddag besloten.
Vrijdag staan verdachten Ivo J. (28) en Pascal W. (44) terecht. De advocaten van de vijf verdachten die vandaag terechtstaan, onder wie hoofdverdachte Saied H. (33) uit Meppel, vinden het vooral belangrijk om te horen wat J. gaat zeggen in de rechtszaal. Dit omdat hij bij de politie bijna veertig verklaringen heeft afgelegd over de criminele bende. Daarin belast hij zijn medeverdachten.

Videoverbinding

De advocaten gaven aan dat zij dezelfde informatie als de rechtbank en het Openbaar Ministerie willen hebben over wat J. op de zitting gaat zeggen. De rechtbank houdt daar rekening mee. De vijf advocaten mogen in een aparte kamer in de rechtbank via een videoverbinding meekijken.
Ook Pascal W. heeft over zijn medeverdachten belastende verklaringen afgelegd bij de politie. Hij en J. verblijven nu op een veilige plek. Dit omdat vorig jaar bij de politie informatie binnenkwam dat hoofdverdachte Saied H. de twee uit de weg wilde ruimen.
Lees meer: Verdachte drugszaak wordt bedreigd en wil proces achter gesloten deuren
Deuren niet dicht voor S.
Verder besloot de rechtbank dat de zaak tegen verdachte Willem S. (43) uit Dronten niet achter gesloten deuren wordt behandeld. Hij gaf vanochtend aan dat hij zich bedreigd voelde. De rechtbank vindt dat niet genoeg reden om hem ook achter gesloten deuren te horen.
De acht verdachten in Maggiora worden verdacht van onder meer het smokkelen van 88 kilo cocaïne vanuit de Domicaanse Republiek, cokehandel in Nederland en Duitsland en het voorbereiden van een nieuw drugstransport van 400 kilo. De rechtszaak duurt tien dagen.

Import cocaïne

Vandaag besprak de rechtbank de import van de 88 kilo coke met Saied H., Willem S. en Hassan H. (53) uit Almere. Die laatste haalde als vrachtwagenchauffeur de containers met cocaïne vanuit de haven van Antwerpen. Hij ontkent dat hij wist dat er coke in zat. Ook stonden Meppelers Mel E. (34), die wordt gezien als financier van de cokehandel, en Kamal A. (33) terecht.
E. ontkende in de rechtszaal dat hij geld had gestoken in de drugstransporten. A. zei dat hij er ook niet bij betrokken was. Verder waren de verdachten weinig spraakzaam. Saied H. beriep zich bijna de hele tijd op zijn zwijgrecht. Wel wilde hij kwijt dat Ivo J. hem met zijn belastende verklaringen bij de politie onterecht heeft afgeschilderd als een monster.
Morgen gaat de zaak verder. Dan behandelt de rechtbank de plannen van de bende om 400 kilo cocaïne met een straatwaarde van twaalf miljoen euro te importeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl