Oerend HarTT: de winst van Streuer

ASSEN - Net niet. En weer niet. Nog steeds niet. Steeds komt de finish te vroeg, of juist net te laat. Het zijspanduo Egbert Streuer en Bernard Schnieders weet de race op het TT Circuit in thuisstad Assen maar niet te winnen. Tot die ene dag in 1987.

Het lijkt niet de spannendste editie van de TT te worden. Er doen weinig Nederlanders mee. Ook in de 500cc zijn we niet vertegenwoordigd. De dag wordt afgesloten door zijspancoureurs, maar meestal is een groot deel van het publiek dan al weg.


Niet in 1987. Waar de tribunes normaal leeglopen na de Koningsklasse, blijft het publiek nu massaal zitten voor de race van Streuer en Schnieders.


In aanloop naar de TT haalt RTV Drenthe herinneringen op aan eerdere edities van de Dutch TT in Assen. Deze week: een podcast over de overwinning van zijspanduo Egbert Streuer en Bernard Schnieders in 1987. Voor het complete verhaal met onder meer het originele geluid van de race, kunt u bovenaan dit bericht de audio beluisteren.


Na drie wereldkampioenschappen voor het duo zijn de verwachtingen bij het publiek hooggespannen. Journalist Huub Paulissen van het Limburgs Dagblad heeft er echter een hard hoofd in. Hij komt elk jaar voor de krant naar de races in Assen en geniet van de sfeer, maar deze keer ziet hij er een beetje tegenop.


Door het gebrek aan Nederlandse coureurs lijkt een geweldig verhaal niet haalbaar voor de journalist. "De gloriejaren van Wil Hartog en de overleden Jack Middelburg lagen achter ons en Streuer en Schnieders leken maar niet te kunnen winnen op hun thuiscircuit."


Ook het weer zat niet mee. "Het is bewolkt, wat druilerig. En op een gegeven moment, tja, breekt de hemel los. Ook sportief gezien is het op dat moment een weekend van niks."


Ruitenwissers en regenbanden

De regen komt voor iedereen ongelegen, behalve voor Streuer en Schnieders. Voor het zijspanduo is de regen letterlijk een geschenk uit de hemel. In het geheim hebben ze zich met wat handige snufjes op en top voorbereid op de regenval. Zo heeft Streuer een soort ruitenwissertje op zijn helm gemonteerd en rijdt hij met speciale regenbanden.


Zo hopen de twee eindelijk die zege op het thuiscircuit in Assen te boeken. Het circuit lijkt namelijk wel vervloekt voor het zijspanduo, vertelt Paulissen. "Dan tuimelden ze van de baan. En dan lagen ze een straatlengte voor en begaf de motor het in de voorlaatste ronde. Zo was er altijd wel iets waardoor ze nooit een thuis Grand Prix konden winnen."


Schreeuwen. Juichen. Zingen.

Jan de Rooij, de omroeper op het circuit, is positiever. Hij ziet dit jaar juist kansen voor Scheuer en Schnieders. De Assenaren zijn al drie jaar op rij wereldkampioen met hun zijspan. "Het zit erin dat ze in Assen kunnen winnen."


De tribunes zitten vol. Toeschouwers gekleed in gekleurde regenjassen. Ze schreeuwen, juichen en zingen. Dit is de dag waar het allemaal om gaat. 


De wedstrijd begint spannend. Maar al snel verdwijnt al die spanning. De vloek lijkt gebroken. Waar iedereen op hoopte, gebeurt. Streuer en Schnieders gaan in een moordend tempo op de finish af.


Het is niet spannend of ze de concurrentie voorblijven. Houdt het apparaat het? Houden ze hem op de weg?
Huub Paulissen


"Die twee gaan zo hard door de regen, daar staat geen maat op", zegt journalist Paulissen. Ondanks de grote vreugde bij het publiek, blijft hij sceptisch. "Zo zijn journalisten: oh, dat gaat toch niet goed. Ah, die vliegen zo toch van de baan."


Maar dat gebeurt niet. En het publiek gaat uit zijn dak. De fans zwaaien met alles wat voor het grijpen ligt. Programmabladen, petten, zelfs shirts vliegen de lucht in. 


"Het is niet meer spannend of ze de concurrentie voorblijven. Maar houdt het apparaat het? Houden ze hem op de weg?"En dan. Alle spanning valt weg. Frustraties van de afgelopen jaren zijn op slag vergeten. Het lukt! Ze winnen! De vloek lijkt niet alleen gebroken, de vloek ís gebroken.


Uitzinnige fans stormen de baan op. Met gevaar voor eigen leven, want de race is voor andere coureurs nog niet afgelopen. Niemand die het wat kan schelen. Er is maar een ding belangrijk: feest vieren. 


"Ik kan me nog herinneren dat Egbert na wat champagne met een dubbele tong zei: 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest'. En dat zegt hij op zijn eigen manier, op zijn Assens. Ik kan dat niet goed imiteren", zegt De Rooij. "Maar het is een moment dat ik nooit vergeet."


 Egbert Streuer en Bernard Schnieders vieren hun overwinning. Foto: ANP / Marcel Antonisse​


Voor de jonge journalist Huub Paulissen is het een bijzonder moment. Hij schrijft alles op: de sfeer, de verhalen van het winnende duo, het gezang van het publiek. En dan hoort hij iets over een privéfeestje.


"Ze zijn van plan met een paar man de binnenstad in te gaan, naar het café. Daar wil ik natuurlijk bij zijn." En terwijl iedereen in een gigantische stoet van motoren de weg naar huis zoekt, besluit een groep Assenaren nog even feest te vieren. 


Het past niet bij een Assenaar, een nuchtere man. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Maar op die avond gaat hij helemaal los.
Huub Paulissen


Zo'n driehonderd uitzinnige fans zitten in café Ongeregeld. Samen met Streuer en Schnieders. Het duo wordt op handen gedragen en iedereen wil met ze op de foto of ze gewoon even aanraken.


"Of het nou publiek of een band is die zingt, Streuer staat op en begint met dirigeren. En dat is helemaal niets voor hem. Het past niet bij de Assenaar, een nuchtere man. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Maar op die avond gaat hij helemaal los."


De volgende morgen zit de journalist met een grote lach op zijn gezicht in de auto terug naar Limburg. Twee dingen zijn voor hem duidelijk: hij heeft een fantastisch verhaal voor de krant en hij heeft iets meegemaakt wat bijna niemand kan navertellen. 


Zondag wordt de podcast uitgezonden in het RTV Drenthe-radioprogrammaDrenthe Toen. Heeft u een telefoon of tablet van Apple dan kunt u de podcast hier beluisteren. Wilt u de podcast luisteren op uw Androidtelefoon of -tablet dan kan dat bijvoorbeeld via Podbean.


Op de hoogte blijven van de TT? Al het nieuws over de TT in Assen vind je op onze speciale TT-pagina en in de app.