Bedrijf lapt asbestregels aan laars in Borger en krijgt forse boete

Asbest
Bedrijf krijgt boete na fouten met asbest in Borger © Pixabay
Een bedrijf uit Geesteren (Overijssel) heeft een asbestboete gekregen van 26.100 euro. Het bedrijf voerde asbestwerkzaamheden uit op het dak van een bedrijfspand in Borger, zonder dat het voorzorgsmaatregelen had genomen. Werknemers hebben hierdoor een groot risico gelopen op blootstelling aan asbestvezels.
Volgens de Inspectie SZW had het bedrijf geen enkele wettelijk verplichte maatregel genomen bij het verwijderen van het asbest. Het bedrijf overtrad hiermee de Arbeidsomstandighedenwet en kreeg een boete van 26.100 euro. Het bedrijf kan nog in beroep gaan.
Bij een controle vorig jaar juni in Borger constateerde een asbestinspecteur dat op het dak van een bedrijfspand asbesthoudende golfplaten op verkeerde wijze waren verwijderd. Hierdoor ontstond een asbestbesmetting in het pand.

'Iedere overtreding ernstig'

Om asbest te verwijderen moet een aantal maatregelen genomen worden om te voorkomen dat werknemers blootgesteld worden aan asbestvezels. Asbest vervliegt of verdwijnt niet. Vezels die eenmaal zijn vrijgekomen en niet zijn opgeruimd vormen een blijvend gevaar voor personen. Volgens de inspectie is gelet op de gevolgen die de blootstelling aan asbestvezels met zich meebrengen, iedere overtreding in verband met asbest ernstig.
Het bedrijf uit Geesteren had niet vooraf de aanwezigheid van asbest laten inventariseren door een gecertificeerd bureau. Het bedrijf verrichtte de werkzaamheden zonder dat het in bezit was van een certificaat asbestverwijdering. De werknemers waren daarnaast ook niet in het bezit van het benodigde diploma en certificaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.