Hoeveel betaal jij dit jaar aan het waterschap?

geld waterschap
Hoeveel betaal jij aan het waterschap? © Pixabay
Bij alle vier de waterschappen in Drenthe stijgen de waterschapsheffingen. Nattere winters en drogere zomers zorgen voor hogere kosten.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de begrotingscijfers van de waterschappen. De waterschappen hebben twee hoofdtaken: ervoor zorgen dat we droge voeten houden en het zuiveren voor afvalwater. De kosten die ze daarbij maken, dekken ze vooral uit de opbrengsten van de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing.
In Noorderzijlvest stijgt vooral de watersysteemheffing. Daar, waar inwoners sowieso het meest betalen, betaal je 10,6 procent meer. In het waterschap Vechtstromen betaal je daarentegen vooral meer voor de zuiveringsheffing, namelijk 5 procent. Huishoudens nemen in 2020 ongeveer driekwart van de heffingsopbrengsten voor hun rekening. De rest hoesten boeren en bedrijven op.

Belastingaanslag per meerpersoonshuishouden in 2020

Waterschap Stijging Watersysteemheffing Stijging zuiverings- en verontreinigingsh. Belastingaanslag
Noorderzijlvest 10,6 % 2,4 % 438 euro
Hunze en Aa's 3 % 1 % 420 euro
Drents Overijsselse Delta 3,2 % 1,2 % 380 euro
Vechtstromen 3,1 % 5 % 330 euro

Sterkste groei in jaren

De waterschappen verwachten dit jaar ruim 3 miljard euro te innen aan heffingen. Dat is 4,6 procent meer dan in 2019. De opbrengsten uit de heffingen stijgen bij bijna alle waterschappen. Bij de waterschappen Limburg en Fryslân stijgen de opbrengsten het hardst.
Volgens het CBS geven de waterschappen aan dat ze, door natte winters en droge zomers, meer kosten hebben. Ook aangescherpte of vernieuwde regelgeving kunnen leiden tot extra kosten en investeringen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.