'Meer longontsteking rond geitenboerderij'

Volgens het RIVM hebben omwonenden van geitenboerderijen vaker longontsteking (Rechten: archief RTV Drenthe/Frits Emmelkamp)
Volgens het RIVM hebben omwonenden van geitenboerderijen vaker longontsteking (Rechten: archief RTV Drenthe/Frits Emmelkamp)
ASSEN - Omwonenden van geitenboerderijen hebben vaker longontsteking. Dat blijkt uit het vandaag verschenen onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Eerder werd bekend dat ook omwonenden van pluimveehouders vaker longontsteking hebben.
Het RIVM weet nog niet hoe het komt dat longontsteking rond geitenboerderijen vaker voorkomt. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken noemt de bevindingen in een brief aan de Tweede Kamer "een zorgelijk signaal." Hij laat verder onderzoek doen om de oorzaak op te sporen.
Lees meer: Kippenboeren moeten binnen tien jaar fijnstof halveren
Van Dam vindt maatregelen nu al nodig, maar wacht verder onderzoek af om gerichter te kunnen ingrijpen. Hij roept provincies en gemeenten wel op om nu vast rekening te houden met de conclusies van het RIVM.
Afgelopen zomer stelden onderzoekers al vast dat het fijnstof dat pluimveebedrijven verspreiden de gezondheid van hun buren schaadt. Het nieuwe rapport bevestigt die conclusies.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.