Oerend HarTT: 'Voor ik het wist stond ik in de gloria'

ASSEN - Elke zaterdagmorgen om klokslag half zes wordt Sebastiaan wakker. "Dat ik op de klok kijk en denk: oh, het is weer half zes. Daarna val ik weer in slaap."
Een half jaar lang ging het zo. Elke zaterdagmorgen. "Ik kan er geen vinger op leggen. Het is alsof je lichaam zegt: pas op, het is een gevaarlijke tijd."

In aanloop naar de TT haalt RTV Drenthe herinneringen op aan eerdere edities van de Dutch TT in Assen. Deze week: een podcast over een brand die vorig jaar uitbrak op een TT-camping. Voor het complete verhaal kunt u bovenaan dit bericht de audio beluisteren.
Een jaar lang uitkijken naar die ene week. Dagenlang feest, motoren en vooral veel bier. Tienduizenden mensen die naar Assen trekken om niets te missen van de TT. Sommigen komen een dag, anderen nemen een caravan mee en zoeken een plek op een van de vele TT-campings.

Mieke Versluis hoort bij die laatste groep. Zij gaat al vanaf haar dertiende naar de camping tijdens de TT-week. "Dit is mijn ding. Je denkt: het begint weer. En dan komen de kriebels."

Niets is te gek op de campings. Van bontgekleurde caravans, een muur van kratten bier tot opblaaspoppen in de top van een vlaggenmast.

Mieke ziet heel wat bijzondere dingen voorbijkomen: "Bijvoorbeeld een varken aan het spit. Een paal met danseressen. En grote vrachtwagens met livemuziek. Dat moet je natuurlijk aanvragen, maar wat niet weet wat niet deert. Dat zijn gewoon prachtige dingen!"

Bijkomen na een wilde TT-nacht (foto: Camping De Vledder)

Maar op plekken waar veel mensen samenkomen, gaat het ook weleens mis. Daar kan Mieke over meepraten. Zo'n twintig jaar geleden staat ze met haar rug naar de straatkant. Mieke werkt als eerstehulpverlener op de camping, maar staat nu met campinggasten te kletsen.

Het is druk en ze ziet een motorrijder over het hoofd. "Opeens komt hij eraan. Het was een lang stuk asfalt en hij denkt: ik ga even racen." Een kennis van Mieke trekt haar net op tijd weg.

Sebastiaan Halfwerk is ook een trouwe campingbezoeker. Samen met een groep vrienden heeft hij een plek gevonden voor de caravan. "Als de partytent en koelkast maar staan, dan is het goed."

Zo ook vorig jaar. Op woensdag worden de spullen uitgepakt en de eerste biertjes gedronken. Er wordt zoveel meegenomen dat de campingplaats meer wegheeft van een woonkamer. "Je neemt niet het beste materiaal mee. We gaan naar de kringloop en halen wat stoelen. Er sneuvelt weleens wat. Dat is dan jammer en dat laten we hier achter."

Op vrijdagochtend gaan een paar mannen naar de training op het circuit. Volgens Sebastiaan, door zijn vrienden Batse genoemd, is het ook een onderlinge strijd. "Die is voor Honda, Suzuki en de ander voor Ducati. Daar wordt dan ook weleens over gezeurd." Ook Sebastiaan heeft een voorkeur: Suzuki.

Aggregaat voor grote muziekinstallaties

Die avond vieren de mannen een nog groter feest dan de dag ervoor. Er wordt gegeten en gezongen. En natuurlijk bier gedronken, want dat hoort er nou eenmaal bij.

Rond drie uur houden de mannen het voor gezien. Sebastiaan: "Een maat van mij heeft suikerziekte, dus hij controleerde zijn waardes nog even. Tot hij ineens twee jongens door onze tent ziet scharrelen. Dus hij zegt: 'Jongens, wat is de bedoeling?'"

Sebastiaan hoort het, stapt zijn caravan uit en komt erbij staan. De twee jongens hebben last van het aggregaat, zeggen ze. Iedereen op de camping heeft aggregaten om elektriciteit te krijgen. Bijvoorbeeld voor de grote muziekinstallaties die overal staan.

"Dus ik zeg: 'Joh, als je hier last van hebt, dan heb je dat ook van de andere tweehonderd aggregaten op de camping. Dus als deze uitgaat, en de rest blijft aan, wat maakt dat uit?' Nou, ze vonden dat ik gelijk had. En ze gingen weer weg."

Sebastiaan gaat slapen, maar wordt twee uur later wakker van gestommel. Buiten ziet hij twee jongens wegrennen. En erger: de aggregaat staat in brand, samen met twee jerrycans vol benzine.

"Ja, dan moet je ingrijpen." Hij denkt niet na en pakt als eerste de jerrycans. Hij slingert ze in de sloot, die achter hun caravan loopt. "En dan wil ik het aggregaat pakken, alleen vergeet ik dat die sinds vorig jaar aan een ketting staat."

Op de camping worden geregeld aggregaten gestolen. Dus is het advies ze goed vast te zetten. "Alleen, de jongens die het hadden aangestoken, hadden de dop eraf gedraaid. Ik denk niet aan de ketting. Ik trek aan het apparaat en krijg een plens brandende benzine over me heen. Toen stond ik in de gloria."

De brand laat een zwarte plek achter in het gras (foto: Sebastiaan Halfwerk)

Hij springt in de sloot om het vuur te doven en komt er daarna langzaam uit. Hij bonkt op de caravan om iedereen wakker te maken. "Vanaf dat moment weet ik het niet meer. Ik weet dat iedereen uit de caravan is. Dat weet ik. Daarna gaat mijn lampje uit."

Het is het eerste jaar dat Sebastiaan de races mist. Zijn linker- en rechterhand zijn verbrand. Rechts eerstegraads, links tweedegraads. Zijn benen nog veel erger: "Mijn enkels waren bijna tot op het bot verbrand."

Zes weken ligt hij in het ziekenhuis in Groningen. Hij moet een tijd op een gesloten afdeling liggen en verliest zelfs zijn baan.

RTV Drenthe ging vorig jaar op bezoek bij Sebastiaan en maakte onderstaande reportage.
Sebastiaan Halfwerk lag bijna zes weken in het ziekenhuis
"Hoe kun je zo dom zijn het ding aan te steken? Dat is het enige wat ik wil weten. Ik kan me voorstellen dat dit onder invloed gebeurt. Het zal echt geen doordachte actie geweest zijn. Het zijn allemaal tentjes, caravans, aggregaten. Als onze caravan echt was gaan branden, was het als een fakkel over de camping gegaan."

De daders zijn nooit gevonden.

Het is tien maanden later. Sebastiaan heeft nog steeds last van zijn brandwonden, maar het gaat goed. Hij heeft een baan, al acht maanden een vriendin en hij kijkt uit naar de TT.

Sebastiaan gaat met verslaggever Marjolein Knol terug naar de plek waar het vorig jaar misging.
Sebastiaan gaat terug naar de plek waar het eerder misging
Er worden weer volop grapjes gemaakt. "We kunnen shirts laten drukken met 'The burning man'. Tja, een beetje gekkigheid."

Dit jaar wordt een bijzondere editie voor de vriendengroep. "We hebben een degelijke caravan gekocht met elkaar. En van Suzuki heb ik VIP-kaarten gekregen. Ze vinden het erg heftig. Dus ja, die sla ik natuurlijk niet af."

Soms gebeurt er iets onverwachts. Zoals bij Mieke met de motorrijder en bij Sebastiaan met de brand. Sebastiaan kan op zoveel manieren reageren, maar besluit het vuur te doven en zijn vrienden te redden. En Mieke? Twee dagen na de bijna-aanrijding ontmoet ze de motorrijder. Hij biedt zijn excuses aan en Mieke vergeeft hem.

Zaterdag wordt de podcast tussen 14.00 en 17.00 uur uitgezonden op Radio Drenthe. Heeft u een mobiele telefoon of tablet van Apple? Dan kunt u de podcast hierbeluisteren. Wilt u de podcast luisteren op uw Androidtelefoon of -tablet dan kan dat bijvoorbeeld via Podbean.

Op de hoogte blijven van de TT? Al het nieuws over de TT in Assen vind je op onze
en in de app.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.